Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проєвропейський уряд Молдови відправили у відставку

Вівторок, 12 листопада 2019, 12:01

Парламент Молдови підтримав ініціативу соціалістів щодо вотуму недовіри проєвропейському уряду Майї Санду.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

За відставку уряду висловилися 62 депутати. Партія "Шор" заявила, що "не братиме участі у політичних іграх", тому не голосуватиме за відставку.

За відставку проголосували Партія соціалістів Молдови президента Ігоря Додона (який формально не може бути лідером партії) і Демократична партія, якою керував олігарх-втікач Влад Плахотнюк, який був позбавлений повноважень влітку 2019 року, але зберігає свій вплив на партію.

Під час розгляду парламентом вотуму недовіри під його стінами зібралися сотні прихильників уряду Санду.

Виступаючи з останнім словом перед голосуванням за вотум недовіри Санду заявила, що депутати фактично виступили проти громадян Молдови і забули, що повинні служити народу.

"Ви зрадили кожного громадянина, який сподівався. Ви зрадили людей занадто багато разів. Коли проводили корупційні схеми, змушували людей їхати, закривали очі на події", - сказала вона, попередивши про невідворотну розплату.

У п'ятницю, 8 листопада, Партія соціалістів подала в парламент пропозицію про відставку уряду в результаті взяття Кабміном відповідальності за внесення поправок в закон "Про прокуратуру".

Згідно з поправками, які не влаштовують соціалістів, прем'єр-міністр отримує право обирати кандидатів на пост генпрокурора і потім представляє їх Вищій раді прокурорів.

Соціалісти стверджують, що таким чином уряд порушив коаліційні домовленості, оскільки кандидатів мала обирати комісія.

У понеділок Санду запропонувала соціалістам відправити проєкт, за який уряд взяв на себе відповідальність, до Венеціанської комісії, натомість соціалісти мали відкликати свій вотум недовіри.

Втім, соціалісти відкинули пропозицію прем’єрки і заявили, що єдиним виходом з політичної кризи може стати лише відкликання проєкту.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: