Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна домагатиметься повернення Мазура додому – Дещиця

Понеділок, 11 листопада 2019, 09:00

Звільнення громадянина України Ігоря Мазура з під арешту в Польщі – це лише половина шляху, заявив посол України у Польщі Андрій Дещиця.

Джерело: коментар посла "Радіо Свобода"

Пряма мова Дещиці: "Далі за нами клопітка робота і боротьба за те, щоб Ігор повернувся в Україну і щоб Росія перестала використовувати інструмент Інтерполу для пошуку тих людей, які їй невигідні або які є її ворогами.

Це невеличка, проміжна перемога. Це, власне, спільними зусиллями нам вдалося отримати таку невеличку перемогу".

Деталі: На сьогодні невідома дата проведення першого судового засіданні у справі по суті.

"Це залежатиме від знайомства зі справою польських правоохоронних органів. Ми будемо робити все можливе, щоб воно відбулося якнайшвидше і цю справу закрити якнайшвидше", – сказав Дещиця.

"Я радий, що Ігор є на волі, що він у безпеці в генеральному консульстві у Любліні – і наші консули ним опікуватимуться і надаватимуть всіляку допомогу", – додав посол.

До завершення судового процесу щодо екстрадиції українця до Росії чи відмови в ній Ігор Мазур перебуватиме у Польщі на поруках генерального консула України у Любліні Василя Павлюка.

Передісторія:

  • Одного з лідерів УНА-УНСО й ветерана АТО Ігоря Мазура ("Тополю"), який також є співробітником Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, польські прикордонники затримали 9 листопада, коли він їхав до Варшави для участі в конференції.
  • Причиною затримання стало те, що Росія подала його у міжнародний розшук, звинувативши в участі у Чеченських війнах у 1994–2000 роках.
  • 10 листопада у Любліні Ігор Мазур заперечив цю інформацію: "Я не брав участі у бойових діях, я був на території Чечні у той час, але ми приїхали туди як журналісти, і я працював у прес-центрі "Вільний Кавказ".
  • МВС України заявило, що Росія неправомірно використала канали й інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України.
  • 10 листопада Ігоря Мазура передали на поруки генерального консула України у Любліні.
  • Перед тим Мазура допитали у польському Холмі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: