Зеленський про ділянки розведення: Уже два дні "тиші", чекаємо семи

Середа, 16 жовтня 2019, 13:09

Президент Володимир Зеленський відзначив, що в Золотому й Петрівському, де планується продовжити розведення сил, уже два дні немає пострілів.

Джерело: брифінг Зеленськго і президента Латвії Егілса Левітса після зустрічі у Ризі

Пряма мова: "7-денний строк тиші – це не новина для України і для всіх учасників Тристоронньої групи засідання у Мінську. Тому ми будемо чекати на 7 днів тиші. Для нас ознакою є ОБСЄ, яке повинно сказати: "Так, 7 днів не було пострілів".

На сьогодні я знаю, що 2 дні уже в нас тиша. Будемо вірити, будемо чекати, що 7 днів буде тиша – і тоді можемо говорити про відведення".

Президент України уточнив: "Ми говоримо про ділянки розведення. У нас, на жаль, вчора страшна трагедія: двоє загиблих. Я казав саме про ділянки розведення – в Золотому й Петрівському не було два дні пострілів.

На жаль, вчора ми втратили людей і нашу одну жінку. Я напередодні, за день до цього, був саме в цьому місці. Це (втрата) – велика трагедія для всіх українців".

З приводу дій Росії: "Я не знаю стосовно президента Російської Федерації. Ми будемо чекати, що не тільки українська сторона дуже хоче, щоб нарешті вже був мир, щоб перестали вбивати наших людей, вбивати українців. Я думаю, що це бажання повинно бути з кожної сторони – ми будемо чекати саме на це".

Щодо "формули Штайнмаєра": "Формула Штайнмаєра регулює тільки закон про особливий статус Донбасу. У нас цей закон діє лише до 31 грудня цього року, а потім перестає діяти.

Формула Штайнмаєра буде імплементована в новий закон про особливий статус, якщо ми зустрінемося у нормандському форматі, якщо чотири сторони домовляться, як ми регулюємо далі (конфлікт на Донбасі).

Закон про особливий статус ми будемо обговорювати в парламенті. Поки що зарано говорити про ці кроки. Перші кроки – це припинення вогню, це обмін полоненими... Другий крок – це розведення… Якщо буде 7 днів тиші, якщо ми всі будемо готові до відведення – не тільки наша сторона, тоді будуть наступні кроки, як ми готові обговорювати".

Знати більше: Піти чи залишитись. Чи допоможе розведення військ закінчити війну на Донбасі

Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Передісторія:

  • 1 жовтня ТКГ у Мінську домовилась розвести сили біля Петрівського та Золотого. Україна погодилася на вирішення конфлікту на сході за "формулою Штайнмаєра", за якою після виведення військ і законних виборів там почне діяти закон про статус цього регіону.
  • Київ сподівається після успішного розведення сил на трьох ділянках (Станиця Луганська, Золоте, Петрівське) почати розведення сил на всій території сходу України.
  • Розведення в Петрівському й Золотому мало початися 7 жовтня, але не почалося, бо бойовики обстріляли ділянку розведення. Для початку процесу розведення тиша повинна протриматися щонайменше 7 днів.
  • За одним із варіантів розведення, у "сіру зону" можуть потрапити низка населених пунктів з обох боків лінії розмежування – і підконтрольні Києву, і підконтрольні бойовикам.  
  • Через "формулу Штайнмаєра" Україною прокотилася хвиля акцій протесту під гаслом "Ні капітуляції".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: