"Гібридна агітація": Порошенко не вказав, за яку саме рекламу платив

Вівторок, 9 квітня 2019, 10:30
Гібридна агітація: Порошенко не вказав, за яку саме рекламу платив

За 2018 рік президент Петро Порошенко задекларував 122 мільйони гривень витрат на рекламу.

У декларації не конкретизовано, на яку саме рекламу Порошенко платив – за телерекламу, зовнішню чи рекламу в соцмережах, зазначає Рух "Чесно".  

За підрахунками руху, лише на телерекламу Порошенко мав би витратити 175 мільйонів гривень – більше за інших кандидатів у президенти.

Рекламну кампанію на телебаченні чинний гарант Конституції активізував ще на початку весни 2018 року. Як здобутки Порошенка виставляли зовнішньополітичні досягнення та реформи, що відбулися в країні останніми роками.

Наприкінці березня транслювали ролики про зміни в освіті, культурі й армії. У них не згадували про Порошенка, але гасла про зміцнення армії та сприяння утвердженню української мови згодом стали частиною його президентської кампанії.

Гасло "Армія! Мова! Віра!" популяризували через соціальну рекламу та соцмережі. На телебаченні воно з'явилося в серпні 2018 року: його впроваджували через рейтингові й лояльні до Порошенка канали на кшталт "Прямого".

Зовнішню рекламу Порошенка в першій половині 2018 року, як з'ясували в "Чесно", розміщували місцеві органи влади, а отже, фінансували платники податків.

Декларація Порошенка не дає змоги визначити, кому саме він платив за рекламу.

В Адміністрації президента ще в серпні 2018 року пообіцяли, що Порошенко відобразить у своїй декларації витрати на рекламу.

8 квітня Рух "Чесно" надіслав до Адміністрації президента запит із проханням конкретизувати ці видатки – і чекає відповів на нього.

Нагадаємо:

  • Серед кандидатів у президенти найбільше у свій виборчий фонд перерахував Порошенко^ 415 мільйонів гривень – це рекорд в історії президентських виборів в Україні.
  • Шоумен і актор, лідер першого туру виборів Володимир Зеленський відмовився подати декларацію за 2018 рік попри заклики "Чесно".

оновлено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: