У ЦВК про дебати на "Олімпійському": Кандидати погано читали закон

Четвер, 4 квітня 2019, 11:35

Дебати на НСК "Олімпійський" можуть бути формою передвиборчої агітації, а не визначеними законом "Про вибори президента України" теледебатами, тому мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

Про це сказав заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко, пише Укрінформ.

"Те, про які дебати йдеться у постанові ЦВК, — це стаття 62 закону (Про вибори президента України — ред.). Дебати, про які говорять зараз два кандидати, це трішки не та стаття закону, тобто ідеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації", - сказав Радченко.

Він пояснив, що стаття 62 закону про вибори президента визначає процедуру і строки проведення передвиборчих теледебатів, які проводяться на Суспільному телеканалі й оплачуються з держбюджету.

За словами Радченка, кандидати, які говорять про дебати на стадіоні "Олімпійський", мають на увазі форму агітації, яка врегульована статтею 58 закону про вибори президента щодо "проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій".

За його словами, такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

"Я не знаю, про що говорять кандидати, питайте у них, але, можливо, обидва кандидати погано читали закон. Є передвиборні теледебати, 62-га стаття закону і постанова ЦВК стосується саме цього. Коли один кандидат іншого викликає на дебати, то очевидно, що йдеться про частину 1 п. 3 статті 58 закону. Оце різниця", - додав він.

Радченко також нагадав, що до моменту прийняття ЦВК підсумкового протоколу про результати голосування першого туру та оголошення другого туру агітація кандидатів на пост президента не дозволяється.

Нагадаємо: 

  • Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила кандидатів на пост президента, що пройшли в другий тур президентських виборів, узяти участь у теледебатах.
  • Зеленський записав звернення, у якому підтвердив готовність дебатувати із Порошенком. Він заявив, що чекатиме Порошенка на НСК "Олімпійський" і пообіцяв взяти участь у дебатах "перед народом України". 
  • Порошенко відповів, що "дебати можуть відбутися на базі Суспільного телебачення з трансляцією по всіх телеканалах", але він готовий провести дебати з Володимиром Зеленським на НСК "Олімпійський".
  • У державному підприємстві НСК "Олімпійський" заявили, що до них не надходило жодних офіційних заявок, чи проектів угод на проведення дебатів між кандидатами в президенти.
  • Національна суспільна телерадіокомпанія України має технічну можливість провести трансляцію із стадіону "Олімпійський", але це наразі не можна назвати дебатами.
  • На телеканалі посилаються на положення Центральної виборчої комісії про проведення дебатів від 2014 року. У ньому зазначено, що дебати проводять у студії (кімнаті) національного мовника.
  • Другий тур виборів відбудеться 21 квітня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: