Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники звинувачують прикордонників у порушенні прав українців з Криму

Вівторок, 4 листопада 2014, 11:26

Прикордонників, які контролюють адміністративний кордон з Кримом, звинувачують у порушенні прав українців, які виїжджають з Криму на материкову частину України.

Про це заявляють українські правозахисники, передає Інтерфакс-Україна.

"Всі заходи, які робляться, повинні враховувати, що в Криму знаходиться величезна кількість українських громадян. І це вимагає досить акуратного підходу до вирішення існуючих проблем", - заявив експерт Української Гельсінської спілки Сергій Заєць.

За його словами, правозахисники фіксують щоденні випадки свавілля з боку прикордонників на адмінкордоні з Кримом.

Він також зазначив, що прикордонники на свій розсуд вирішують, пускати чи ні громадянина України на материкову частину, безпідставно відмовляють у в'їзді, вимагають хабар.

"За допомогою несуттєвою суми можна уникнути проблем і перетнути кордон з Херсонською областю. У нас є не кордон, а чергова кормушка", - сказав він.

Він зазначив, що правозахисники направляють запити до Держприкордонслужби з цього приводу, але відповіді суперечать одна одному, за деякими випадками відповіді взагалі не надходять.

У свою чергу, співкоординатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич додав, що з'явилася проблема з непропуску людей, які отримали в Криму російські паспорти. "Ситуація з наявністю або відсутністю російського паспорта - це стандартна ситуація. І сьогоднішнє правове поле ставить громадян України у безвихідну ситуацію", - сказав він.

Як зазначають правозахисники, є багато соціальних аспектів, що стосуються виплат, працевлаштування, які змушують людей брати російські паспорти.

У зв'язку з такою ситуацією правозахисники звертаються до Держприкордонслужби України з вимогою оприлюднити документи, що стосуються переміщення українців з окупованої території. Ті вимоги, які порушують законодавство України, на їхнє переконання, мають бути скасовані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування