Лавров підігрує сепаратистам і каже про "викид" давніх протиріч

Вівторок, 18 листопада 2014, 13:04

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє про необхідність створення умов для поновлення Мінського процесу з урегулювання ситуації в Україні.

Про це він сказав на зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, повідомляє "Інтерфакс".

"Мінські домовленості зараз, напевно, єдине, що підтримується всіма без винятку – і самими українськими сторонами, і Росією, і Білорусією, і ЄС, і США, тому головне завдання – створити умови для того, щоб Мінський процес поновився", - заявив Лавров.

Він наголосив, що це єдиний формат, де сторони конфлікту сидять один із одним за столом переговорів.

Лавров нагадав: є основа у вигляді Мінського протоколу й Мінського меморандуму. "Ми за те, щоб кожен із цих документів виконувався неухильно", - наголосив він.

Російський міністр нагадав, що "південний схід України" оголосив публічно про готовність до цього.

Як відомо, Київ не планує нових переговорів у Мінську, адже і попередні домовленості Росія й бойовики не виконують

"Розраховуємо, що останні дії Києва, коли було ухвалено указ про суттєве обмеження соціально-економічних процесів і припинення банківського обслуговування південного сходу, ці дії київської влади не стануть нездоланною перешкодою для поновлення Мінського процесу", - сказав Лавров.

Він повідомив, що на засіданні колегій МЗС Росії й Білорусі у вівторок сторони розглянули ситуацію в Європі й відносини кожної з країн із ЄС.

За його словами, у рамках роботи в ОБСЄ "українська тематика символізує собою викид назовні всього комплексу протиріч, які накопичилися за останні пару десятиріч, коли накопичувалися проблеми в сфері безпеки, нездатності наших західних партнерів відмовитися від розділових ліній, створити єдиний простір рівної безпеки, рівної економічної, гуманітарної співпраці".

"Очевидно, що кризу не подолано", - сказав Лавров.

Він наголосив, що поділяє позицію Мінська стосовно розвитку подій в Україні.

"Ми хотіли, щоб після виборів поновився на нових засадах прямий діалог, якому було дано старт тут, у Мінську", - сказав Лавров.

Раніше на прес-конференції він сказав: "Дуже багато суперечливого спостерігається в ці дні в Києві. Включно з указом президента, який веде до соціального придушення регіонів південного сходу".

"Нас тривожить те, що процес конституційної реформи чомусь не стає предметом пріоритетів київської влади. У проекті коаліційної угоди про конституційну реформу говориться мимохідь", - обурився голова МЗС РФ.

Лавров зазначив, що в проекті ані слова про необхідність залучення до конституційної реформи всіх регіонів країни: "Це не сприяє створенню умов для того, щоб відновилася довіра в усіх громадян країни і щоб країна просувалася шляхом національної згоди".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: