Кремль почав нову інформаційну атаку на Україну - експерт

Середа, 3 вересня 2014, 15:11

Кремль розпочав нову інформаційну атаку проти України, вважає експерт Центру військово-політичних досліджень В'ячеслав Гусаров.

"Після введення російських військ на територію України почалася найпотужніша інформаційна атака", - йдеться у його аналітичній замітці для групи "Інформаційний спротив".

"Колосальна підтримка російської агресії здійснювалася на всіх політичних рівнях (президент РФ, МЗС, політичні сили РФ, представники Росії в ЄС і ООН) і в російських засобах масової дезінформації", - зазначає Гусаров.

За його словами, нова інформаційна операція Росії проти України почалася без попередньої підготовки й зосередилася на таких напрямках:

- Нав'язування думок про нездатність нинішнього політичного керівництва України керувати країною і приймати раціональні рішення;

- Створення уявлень про те, що зараз для української еліти важливіші майбутні вибори до Верховної Ради, а не події на сході України;

- Формування негативних суджень про військово-політичне керівництво України, що хаотичні бойові дії призводять до невиправданих жертв серед сил АТО;

- Поширення поглядів про те, що українська армія на сході України деморалізована й не здатна вести бойові дії, а особистий її склад не довіряє військовому керівництву;

- Нав'язування думки про те, що Україна не зможе прожити зиму без російського газу та що сторонам необхідно повернутися до розгляду газових контрактів;

- Підтримка теми малайзійського "Боїнга" зі звинуваченням української сторони в замовчуванні фактів, обстрілах силами АТО території падіння лайнера. Крім того, формувалися припущення, що через Україну реальних винуватців установити буде не можливо.

Гусаров також звертає увагу на появу в "інформаційній операції Росії" газового інформаційного приводу. "У попередніх етапах інформаційного тиску на Україну питання поставок російського газу Росія притримувала, як "козир у рукаві", і виник він саме зараз, у найгостріший момент", - зазначає він.

Експерт вважає, що нещодавня заява міністра енергетики РФ Новака про "газові проблеми" для України цієї зими спрямована на те, щоб переконати всіх у необхідності змусити керівництво України приймати кремлівські умови постачання газу.

"Основними завданнями нової інформаційної операції Кремля в контексті останніх подій є: інформаційна підтримка російської військової агресії; формування думок про "мирні можливості сильного Кремля"; тиск на українське керівництво з метою змусити його приймати московський сценарій щодо врегулювання конфлікту", - вважає Гусаров.

На його думку, українському інформаційному простору слід бути готовим до викликів із боку Росії, а керівництву й дипломатам – до адекватних контрзаходів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: