"Батьківщина" і "Свобода" внесуть альтернативу Конституції Порошенка

Четвер, 3 липня 2014, 13:49

Фракція "Батьківщина" внесе альтернативний законопроект змін до Конституції України, фракція "Свобода" теж не голосуватиме за президентський проект закону.

Про це заявили Сергій Власенко і Олег Тягнибок під час обговорення законопроекту в парламенті, зазначивши, що їхні фракції можуть підтримати внесення в порядок денний проект змін, внесений Петром Порошенком (текст тут).

Власенко заявив, що цей проект змін до Конституції внесено в Верховну Раду лише 3 липня – і фракція "Батьківщини", розглянувши його, вирішила голосувати за внесення його в порядок денний, але не підтримувати.

"Ми, на жаль, не побачили в ньому ні питань, пов’язаних зі зняттям депутатської, суддівської та президентської недоторканності, зменшення складу Верховної Ради, інших питань, яких так вимагає український народ", - заявив Власенко.

"Окрім питань децентралізації, ми побачили там збільшення повноважень президента не лише в питанні призначень голови Антимонопольного комітету, голів і керівників національних комісій, ми побачили збільшення повноважень президента у впливі на місцеві органи влади", - сказав він.

Власенко наголосив: "Якщо раніше того голову адміністрації можна було відправити у відставку двома третинами Верховної Ради, то тепер це неможливо. Цей представник президента отримав повноваження щодо контролю за законністю на ввіреній йому території, а також щодо координації органів центральної виконавчої влади там".

"Яке це відношення це має до децентралізації – ми не зрозуміли. Ми не зрозуміли, на якій підставі стаття 142-го, яка стосувалася повноважень місцевих органів влади, викинута з Конституції, а замість неї ці повноваження будуть встановлюватися законом", - заявив він.

"Ми не побачили широкого публічного обговорення Конституції. Тому фракція "Батьківщина" наполягає на тому, щоб після включення проекту до порядку денного розпочати широке всенародне обговорення цього проекту… без пропагандистських штампів і без підмін понять…", - сказав Власенко.

Він погодився, що "питання децентралізації – це питання війни і миру".

"Тому фракція "Батьківщини" внесе альтернативний законопроект, який буде стосуватися лише питань децентралізації і питань, пов’язаних з законом про прокуратуру і статусом прокуратури. Саме в цьому, ми вважаємо, вирішення кризи", - заявив Власенко.

Тягнибок також сказав, що не потрібно "похапцем" ухвалювати зміни до Конституції "навіть під тиском зовнішніх обставин".

За його словами, жодна пропозиція "Свободи" не була внесена в цей проект Конституції. Зокрема, не внесено: питання про обрання депутатів до ВР за пропорційною системою, за відкритими виборчими списками; скасування недоторканності депутатів, президента і суддів; процедуру відкликання суддів; скорочення чисельності парламенту до 300 депутатів; обрання місцевих суддів громадою; заборону нацистської і комуністичної ідеології.

"Натомість у нас викликають великі сумніви декілька статей щодо імперативного мандату, процедури можливості "тушкування" в парламенті і найбільше нас зупиняє 143 стаття: сільські, селищні, міські, районні, обласні ради можуть… надавати в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці статус спеціальної російській мові і іншим мовам національних меншин. Цей пункт фактично нівелює 10 статтю Конституції…", - заявив Тягнибок.

"Свобода може проголосувати за внесення в порядок денний, тільки щоб отримати можливість внести альтернативний свій законопроект. Але категорично в такій редакції ми не будемо голосувати щодо направлення до Конституційного суду", - додав він.

Перед цим представниця УДАРу Ірина Геращенко заявила, що її політсила підтримує президентський проект змін до Конституції, а якщо в парламенті є запитання, то слід проголосувати, щоби направити законопроект до КС.

А лідер фракції Компартії Петро Симоненко заявив, що його фракція не буде підтримувати такі зміни до Конституції, якими, серед іншого, хоча ліквідуються держадміністрації на місцях, але створюється ціла вертикаль представників президента.

"Регіонал" Валерій Писаренко заявив, що фракція Партії регіонів підтримає пропозиції, і закликав поставити проект внесення змін до Конституції до порядку денного, аби "сьогодні почати цію процедуру і протягом півроку довести її до логічного завершення".

Дві депутатські групи підтримали проект Порошенка, а Олег Ляшко заявив: "Проект, який Ви (президент) вносите, не на часі… Останні роки вносимо зміни, а ладу немає… Може, не Конституція винна, а ми самі?... Не Конституцію міняти треба, а усіх вас!".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: