Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американський експерт назвав п'ять прорахунків Путіна

Вівторок, 15 квітня 2014, 13:15

Анексія Криму шкодить насамперед самій Росії, підриваючи економіку країни і консолідуючи проти неї супротивників на Заході.

Таку думку у своїй статті, опублікованій в американському Forbes, висловив Лорен Томпсон, один із засновників інституту Лексінгтона, в минулому професор Джорджтаунського університету.

Томсон виділяє 5 негативних наслідків таких дій для Москви. По-перше, за його словами, економіка Росії, яка "становить менше однієї десятої економік США і Європейського Союзу взятих разом" продовжує слабшати.

Він зазначає, що Міжнародний валютний фонд у цьому місяці знизив свої прогнози зростання російської економіки в майбутньому році з 2% до 1,3%. Крім того, МВФ попереджає, що цикл санкції і контр-санкцій, які випливають з кримської кризи, може економічно вдарити по Росії та інших країнах колишнього Радянського Союзу.

По-друге, вважає експерт, ЄС, один з основних покупців російського газу, почав активно шукати альтернативні джерела постачання енергоносіїв.

"Європа отримує 30% природного газу з Росії, але, побачивши, що Путін вже використав загрозу відключення постачання в якості політичного важеля в минулому, європейці тепер бояться, що вони будуть уразливі, якщо вони не знайдуть інші джерела енергії", - наголошується в статті.

У той же час США, замість переміщення фокуса своїх військових програм в Східну Азію, тепер знову почали активно освоювати Європу. Більш того, агресія Росії в Криму ставить під питання тенденцію до скорочення зростання ядерного потенціалу Штатів.

"Москві тепер загрожує перспектива зіткнутися з оновленим американським ядерним потенціалом, набагато більш сильним, ніж її власний", - відзначає аналітик.

Ще одним наслідком анексії Криму, на його думку, стала активізація НАТО. "Володимир Путін, мабуть, зробив більше для зміцнення солідарності альянсу, ніж два десятиліття просторікувань американських чиновників", - цитує Томпсон свого колегу.

Експерт припускає, що Путін не взяв до уваги всі ці наслідки, плануючи акцію в Криму.

"Путін, ймовірно, думав, що Крим був такий малий і так близько до дому, що реакція Заходу буде м'якою. Замість цього він зіткнувся з різкою зміною у сприйнятті Росії західними країнами, які негативно позначаться на російській економіці, безпеці та глобальному впливі на багато років вперед", - зазначив Томпсон.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: