Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук каже, що виконати вимогу опозиції не можна і пропонує "джентльменську угоду"

Середа, 12 лютого 2014, 16:00

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що повернення до Конституції-2004 року є неприпустимим і пропонує владі й опозиції укласти "джентльменську угоду".

Про це він написав у середу у своєму блозі на "Українській правді".

За словами Кравчука, політична криза в Україні не вщухає, а набуває більш гострих форм.

"Розширюється і спектр вимог, які висуваються опозицією та представниками громадянського суспільства. Звідси висновок – як влада, так і опозиція не змогли забезпечити мирне та результативне врегулювання кризи", - зазначив екс-президент.

Окремо Кравчук наголосив на вимозі опозиції повернути текст конституції 2004 року

Кравчук нагадав, що за роки незалежності українці уже тричі змінювали форму правління державою: з парламентсько-президентської на президентсько-парламентську і навпаки.

"І не завжди дотримувалися конституційного порядку", - зазначив він.

"А тому соціально-економічна, політична та правово-демократична ситуація в Україні не покращується, кризи періодично повторюються, набуваючи інколи загрозливих для збереження державності форм", - вважає Кравчук.

На його думку текст Конституції 2004 року має дуже серйозні вади.

Екс-президент знову запропонував підготовку нового, вдосконаленого тексту Конституції, користуючись напрацюваннями Конституційної асамблеї, яку він очолює.

"Не придумувати якихось Конституційних Актів, Конституційних Угод, Законів, бо їх прийняття неминуче викличе втручання в Конституційне поле", - сказав Кравчук, пропонуючи при цьому підготувати Антикризовий план дій влади, опозиції та представників громадянського суспільства.

"Враховуючи те, що довіри між владою, опозицією та громадськістю немає", Кравчук пропонує укласти "свого роду джентльменську угоду", в якій передбачити, що:

а) сторони беруть на себе зобов'язання не застосовувати силові методи при розв'язанні політичної кризи, відкидають шлях ультиматумів, силових варіантів, незаконного позбавлення чиновників їх повноважень, безчинство на вулицях;

б) сторони дотримуються ухвалених спільних рішень і не змінюють їх в залежності від амбітних інтересів;

в) Президент України бере на себе зобов'язання спільно з усіма фракціями Верховної Ради сформувати новий технічний, чи коаліційний Уряд і надати йому можливість працювати без ротації до прийняття змін до конституції і переформатування всієї систем влади.

"Слід терміново шукати й інші шляхи подолання кризи. Але головне приступити до роботи. Час розмов і декларацій закінчився. Настав час діяти, бо йдеться про збереження держави, про життя кожного з нас", - резюмував Кравчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: