Україна не вміє боротися з корупцією, хоча має хороший закон – експерти

Вівторок, 13 листопада 2012, 16:09

Антикорупційне законодавство України – одне із найкращих, але його реалізація залишає бажати кращого.

Про це заявив керівник проектів Global Integrity Марко Томичич, презентуючи звіт про стан корупції й антикорупційних реформ в Україні за 2011 рік, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Наша неурядова організація займається питаннями добропорядності. Наш звіт не пов'язаний з вимірюванням рівня корупції в якійсь країні. Корупція – це явище, яке присутнє в будь-якій країні світу. Вона є і в Україні, і в Хорватії, і в Сполучених Штатах, де завгодно", - сказав Томичич на прес-конференції.

Він додав, що у своїй оцінці доброякісності роботи урядових органів у країні організація використовує положення національного законодавства і його імплементацію в життя.

"Гарна новина в тому, що рейтинг України, що стосується законодавчої бази, дуже високий у частині законодавства щодо боротьби з корупцією… Якщо говорити про законодавчу базу, то Україна одна з передових країн", - сказав експерт.

"Однак, ситуація з імплементацією законодавства дуже погана", - додав він.

Томичич відзначив, що це може бути пов'язане не тільки з питаннями діяльності державних органів, але й із традиціями й культурою суспільства.

Він пояснив, що в підготовці звіту брала участь команда національних експертів. Інформацію, яку вони надавали, узагальнювала Global Integrity.

У ході дослідження ситуація з корупцією й боротьба з нею оцінювалася за 325 питаннями, які задавалися в ході дослідження журналістам, викладачам вищих навчальних закладів, представникам громадянського суспільства.

У свою чергу заступник міністра юстиції України Дмитро Ворона, який що брав участь у прес-конференції, розкритикував підготовлений звіт, назвавши його необ'єктивним.

"Ми бачимо деякі недоліки при складанні самого звіту. Керівництво Global Integrity обманули автори звіту. Звіт має чимало інформації, яка не відповідає дійсності, є велика кількість помилок", - сказав Ворона.

За його словами, люди, які складали звіт, не мали ніяких доказів викладеної інформації, а також "спиралися на повідомлення "жовтої" преси, на якісь чутки".

При цьому Ворона підкреслив, що Міністерство юстиції готове працювати з будь-якими міжнародними організаціями для підготовки й складання подібних звітів і готове надавати всю інформацію, яка їх цікавить, для того, щоб подібні матеріали готувалися об'єктивно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: