СБУ "НАЇХАЛА" НА ЖУРНАЛІСТА "КОМЕРСАНТА" за спілкування з опозицією

П'ятниця, 25 червня 2010, 15:45

Співробітники Служби безпеки України провели неофіційну зустріч з кореспондентом газети "Коммерсант-Україна", громадянином Росії Артемом Скоропадським.

Про це "Обкому" розповів сам Скоропадський.

"Це була неофіційна зустріч. 24 червня рано вранці мені зателефонував чоловік, представився співробітником СБУ і запропонував поспілкуватися в неофіційній обстановці. Я погодився, і того ж ранку ми зустрілися в одному з київських кафе. Мій співрозмовник представився співробітником СБУ і пред'явив службові документи на ім'я Артема Ковальова", - сказав Скоропадський.

За його словами, співробітник СБУ розпочав розмову "досить дружелюбно", сказавши: "Ми давно стежимо за вашою творчістю в газеті".

"Однак у більшій мірі він упирав на коло мого спілкування. Він висловився приблизно так: "Ми знаємо, що ви спілкуєтеся з правими: "Свободою", УНА-УНСО, Миколою Коханівським і представниками "Тризуба Степана Бандери". Ми все ваше оточення знаємо. Зараз ці люди перебувають в опозиції, сповідують радикальні погляди і становлять небезпеку для нинішнього режиму. А ви з ними спілкуєтеся. Навіщо вам це потрібно?", - розповів Скоропадський.

Журналіст також повідомив, що ближче до кінця бесіди мова зайшла про його газетні публікації.

"Врешті-решт, він каже: "А ще, чи не здається вам, Артеме, що ви занадто багато пишете про опозицію?". Я відповідаю: "Ні, не здається, тому що, незважаючи на те, що багато хто з цих людей - мої друзі, нікого не повинно хвилювати те, що я роблю у вільний час. Тим більше, що на об'єктивність публікацій це жодним чином не впливає... ", - сказав він.

За словами Скоропадського, в кінці бесіди співробітник СБУ натякнув на можливість його депортації з України.

"Мій співрозмовник сказав: "Звичайно, ви маєте право робити все, що хочете. Але знайте, що ми про вас усе знаємо". І додав: "Ви ж напевне писали про Затуліна, Лужкова та інших людей, яких при президенті Ющенку не пускали в Україну. Думаю, вам не хотілося б опинитися в подібній ситуації", - розповів він.

"Тобто він явно натякнув на те, що мене можуть депортувати з країни. Тому що я - громадянин Росії з московською пропискою", - додав журналіст.

Коментуючи ситуацію, що склалася, Скоропадський висловив припущення, що інтерес до нього з боку СБУ пов'язаний не стільки зі спробою тиску на "Комерсант-Україна", скільки з сумнівами в його неблагонадійності як громадянина Росії та особистості.

"Ситуація дивна. Я живу в Україні з 2005 року, але до недавніх пір у спецслужб не викликало інтересу те, з ким я спілкуюся і що роблю у вільний час. Більше того, я багато разів писав про діяльність СБУ в газеті, ходив на прес-конференції та різноманітні заходи, організовані СБУ, у мене нормальний контакт з прес-службою", - сказав він.

"Я завжди поважав закони України, не робив нічого протиправного. А тепер мене викликають як неблагонадійну людину. При Ющенку такого не було, а тепер ось сталося. Це мене бентежить і, в якійсь мірі, лякає", - додав журналіст.

Як відомо, раніше співробітники СБУ проводили профілактичні бесіди з ректором Українського католицького університету Борисом Гудзяком, представниками організації "ДемАльянс", а також з активістками FEMEN.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
10:09
Укрупнення університетів: міністр Лісовий назвав принципи, якими керується МОН
Усі новини...