Методи Бандери не відповідають європейським цінностям - євродепутат

Субота, 13 березня 2010, 09:21

Присвоєння звання Героя України Степану Бандері не співвідноситься з європейськими цінностями через його політичні методи.

Тому Україна має переглянути роль Бандери у своїй історії, якщо думає про членство в ЄС, заявив "Дзеркалу тижня" ініціатор резонансної резолюції Європарламенту щодо України євродепутат від Польщі Павел Залевські.

"У мене не було наміру розпочинати історичну дискусію навколо цього — це мають робити історики. Я лише хотів, і не тільки я, а й увесь Європарламент, котрий проголосував більшістю голосів за цю резолюцію, показати, що цінності важливі", - пояснює депутат.

"І якщо ми говоримо про умови інтеграції до Євросоюзу, то мусимо говорити і про такі речі. Адже ЄС - це не лише європейські стандарти, європейське право чи бізнес, це ще й цінності. У цьому, власне, й полягав наш сигнал", - додав він.

За словами Залевські, євро депутати "звернули увагу на присвоєння звання Героя України Бандері, який був політиком, котрий не лише практикував націоналізм як ідеологію, а й терор як політичну методологію".

"Це неприйнятно і це в жодному разі не кореспондується з європейськими цінностями", - наголосив депутат.

Він зауважив, що нагородження Бандери свідчить про те, що в сучасній Україні схвалюють методи, якими діяв провідник українських націоналістів.

"Для нас нагородження цієї людини - це визнання того, що методи, якими діяв Бандера, цілком прийнятні для тих, хто його нагороджував. Це критично важливий момент", - наголосив євродепутат.

Причому, на думку Залевські, судячи з позиції Януковича під час візитів до Брюсселя та Москви, президент України погодився з позицією Європарламенту.

"Якщо Януковича підтримають у цьому рішенні, то він зробить Україну ближчою до Європи. Але це, звісно, суверенне право вашої країни. Так, ми продемонстрували, що цінності важливі, але кожен із нас вирішує, дотримуватися цих цінностей чи ні", - додав депутат.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: