Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може бути в НАТО через два роки - Порошенко

Четвер, 3 грудня 2009, 19:34

Термін вступу в НАТО залежить тільки від України і може становити 1-2 роки.

Про це заявив міністр закордонних справ Петро Порошенко після закінчення засідання комітету Україна-НАТО, повідомляє УНІАН.

"Я вважаю, що це можна зробити за рік, за два, якщо є політична воля, якщо є бажання суспільства, якщо є суспільна підтримка політиків, які цим займаються, якщо є зрозуміла і правильна інформаційна політика, тоді ми можемо зробити дуже багато", - сказав Порошенко.

Разом з тим міністр відзначив, що вступ до НАТО не має бути самоціллю, а метою для України повинні бути проведення реформ, посилення безпеки країни, і поліпшення рівня життя людей.

Порошенко наголосив, що в питанні приєднання України до НАТО м`яч перебуває на українському боці. "Це залежить навіть не від Києва, а від усієї України", - сказав він.

Крім того, міністр передав генсеку НАТО Андерсу Фог Расмуссену пропозиції Києва для дискусії в рамках обговорення нової Стратегічної концепції НАТО.

"Я передав наші пропозиції, наше бачення з питання реформування НАТО", - сказав Порошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Глава МЗС підкреслив, що ці пропозиції ініціюють діалог. "Позиція України була затребувана і сприйнята з інтересом", - сказав він.

Також Порошенко повідомив, що міністри закордонних справ країн - членів НАТО дали позитивну оцінку виконанню Києвом річної національної програми з підготовки до вступу в альянс.

Порошенко зазначив, що на засіданні комісії з 28 міністрів закордонних справ були присутні більше 16-ти, що, за його словами, свідчить про безпрецедентний інтерес до України.

Крім того, повідомив український міністр, всі голови зовнішньополітичних відомств країн - членів НАТО висловилися позитивно щодо участі Києва в операціях і місіях альянсу.

За його словами, сторони констатували, що останнім часом тема НАТО перестала бути політичною зброєю для додаткових голосів у ході виборчої кампанії.

"Це питання більше не є актуальним. Український народ має потребу в об'єктивній інформації про НАТО і в об'єктивній інформації про річну національну програму", - сказав Порошенко.

Глава МЗС України продемонстрував об'ємний документ - проект річної національної програми на 2010 рік і перерахував деякі із зазначених у ній заходів, які спрямовані на системне реформування.

Разом з тим, наголосив Порошенко, в ході засідання комісії звучала й критика, яка була пов'язана з неналежним фінансуванням армії, реформуванням сектора безпеки і оборони.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування