Україна може не отримати 4 кредит МВФ

Субота, 3 жовтня 2009, 08:14

Одержання Україною четвертого траншу кредитних коштів Міжнародного валютного фонду дотепер залишається під сумнівом.

Про це йдеться в статті "Дзеркала тижня".

"Кабмін так і не прийняв рішення про реформування НАК "Нафтогаз України", підвищення тарифів на газ для населення і збільшення пенсійного віку. Можуть виникнути претензії і до Нацбанку, який, по суті, лише формально витримує двовідсотковий ліміт максимального відхилення між офіційним і міжбанківським курсами гривні до долара", - йдеться в матеріалі.

Видання вказує також, що не досяг успіху банківський регулятор і у встановленні консолідованого нагляду за банками та фінансовими групами.

Більш того, за даними "ДТ", порушення умов меморандуму з боку Нацбанку стають дедалі систематичнішими.

Так, за словами джерела видання в НБУ, наприкінці серпня регулятор уже припускався зниження резервів нижче за мінімальний рівень, обумовлений у програмі співробітництва з МВФ. Сталося це через затримки із переказом із Вашингтона частки України в 250-мільярдних запозиченнях МВФ у розмірі 1,6 млрд. дол.

"Однак перший дзвінок про те, що Нацбанку не вистачить резервів на підтримку курсу гривні у разі збереження нинішньої моделі валютної політики, не призвів до перегляду цієї політики. Центробанк хоча й перейшов на продаж валюти комерційним банкам виключно на основі аукціонів, продовжує так само непрозоро розподіляти долари з резервів, маніпулюючи аукціонним курсом відсікання, що залишається набагато нижчим від ринкового", - йдеться в матеріалі.

"Внаслідок такої політики, в якій вбачаються явні корупційні складові (різниця між аукціонним і ринковим курсом коливається в межах 30—50 коп. на доларі), доступні для валютних інтервенцій резерви НБУ можуть вичерпатися вже до кінця жовтня", - попереджає автор статті .

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування