Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди Ющенка лякають прогнозами по регіонах

Середа, 14 жовтня 2009, 09:50

До кінця 2009 року можливе погіршення економічної ситуації в країні у зв'язку з непідтвердженими розрахунками держбюджету-2009.

Такий прогноз озвучив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак на прес-конференції в Запорожжі у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Усі спроби президента закликати уряд переглянути макроконструкції, на яких побудований бюджет, не принесли результату", - сказав він.

Шлапак зазначив, що падіння валового внутрішнього продукту з початку року склало близько 20%, що не співвідноситься з закладеним у держбюджеті прогнозним зростанням, на якому ґрунтується дохідна частина бюджету.

За його словами, результатом цього вже стали затримки з виплатою заробітної плати, пенсій, невиплата субвенцій, затримки платежів місцевим бюджетам.

"Уряд відмовляється переглядати бюджет. Для виконання цього бюджету задіються всі мислимі й немислимі ресурси", - зазначив заступник глави секретаріату президента.

Як приклад він навів дані щодо виплат податків починаючи з січня 2007 року.

"До 1 жовтня 2008 року податки трималися на рівні 3-4 млрд грн. З 1 жовтня 2008 року ми маємо таку тенденцію - надмірно виплачені податки приблизно 11 млрд. грн. проти 4-х, які можна було терпіти при більш-менш нормальній економічній ситуації. Це означає, що близько 7 млрд. грн. надмірно виплачених податків забрані сьогодні в наших підприємств", - сказав Шлапак

Він також зазначив, що суттєво зросли суми неповернення ПДВ. За його словами, на січень 2008 року сума заборгованості з повернення ПДВ складала приблизно 8 млрд. грн., на даний час вона збільшилася до 20 млрд. грн.

"Ці гроші незаконно вилучені в підприємств, які й так сьогодні на ладан дихають... Уряд змушений, виконуючи неправильну макроекономічну конструкцію, вилучати кошти підприємств", - заявив Шлапак.

Він розкритикував обіцянки уряду підвищити заробітну плату бюджетникам у 2010 році, і звернув увагу на те, що вже зараз є проблеми з виконанням бюджету і забезпеченням зобов'язань.

"За рахунок яких ресурсів це (підвищення зарплати) буде відбуватися – незрозуміло. Усе це призведе до надзвичайно неприємних економічних наслідків", - сказав Шлапак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування