Друг Тимошенко: незалежність України може вдарити по Росії?

Четвер, 3 вересня 2009, 18:12

Лівійський лідер Муамар Каддаффі вважає даремними побоювання української сторони щодо того, що Москва буде їй нав'язувати свій вплив.

Про це він сказав в інтерв'ю, показаному телеканалом "Вести-24" у четвер, передає Інтерфакс.

"На мій погляд, вам, сусідам, жити разом і треба більше співробітничати. Я думаю, що в Україні побоюються того, що Росія своєю міццю може нав'язати їй свій вплив", - сказав він.

"Ці побоювання даремні. Росія - партнер, соратник, вона вище того, щоб робити подібні речі. Як об'єднується Європа, так і Росія може об'єднатися з прилеглими країнами, як у часи СРСР", - вважає Каддафі.

"І скільки б ні приймалися спроби по поділу, Україна, Росія і Білорусія залишаться разом. У випадку ж вступу України і Білорусії в ЄС, на них будуть дивитися як на чужинців. Їх будуть вважати східними, другосортними", - вважає Каддафі.

Він також вважає, що між Росією й Україною є низка небезпечних проблем, особливо "через поточне нагнітання обстановки".

"Позиція наших українських друзів зводиться до наступного: вони хочуть гарантій незалежності і подальшого процвітання. Російська ж сторона не противиться цьому, більше того, підтримує їх, заявляє при цьому, що не стане джерелом загрози незалежності України", - вважає лівійський лідер.

"Що ж до гарантій незалежності, те їхня реалізація може вдарити по незалежності Росії. Україна вважає гарантом своєї незалежності НАТО, ЄС. Прихід же в НАТО України означає загрозу незалежності Росії", - вважає Каддафі.

"Воєначальники України говорять, що вони не дозволяють західним базам розташовуватися в себе. На це Росія відповідає: якщо Україна увійде в НАТО, те це стане вже територією НАТО, війська України стануть частиною військ НАТО. Це небезпечна річ, яка ставить під удар безпеку Росії", - сказав Каддафі.

Також він побоюється, що протиріччя між Росією і НАТО можуть мати вкрай негативні наслідки, аж до застосування зброї масового знищення.

"Що ж до спроб НАТО щодо країн Балтії, України, Грузії, Чорного моря по приєднанню до себе, чим вони сильно провокують Росію, то такі кроки можуть стати серйозним приводом для Росії вжити заходів захисту своїх інтересів усіма можливими для неї засобами", - сказав він.

На думку Каддафі, "наслідком цього може стати застосування зброї масового знищення Росією і НАТО, що стане небезпекою для нас усіх".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування