Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіони" борються за "стрижень" демократії, який відібрала Тимошенко

Вівторок, 29 вересня 2009, 15:53

"Регіоналка" Олена Лукаш оскаржує заборону антиреклами діяльності прем’єра Юлії Тимошенко як недемократичну і протиправну.

У зверненні до Апеляційного суду Києва від 25 вересня, яке у вівторок оприлюднює прес-служба депутата, вона стверджує, що відповідне рішення Печерського райсуду столиці від 22 вересня – це "спроба створення умов для тиску, у тому числі судового", на критиків діяльності Кабміну і прем’єра.

Лукаш наголошує, що право на свободу думки і слова, на вільне вираження поглядів і переконань забезпечене Конституцією України та Конвенцією про захист прав і свобод людини – тож рішення Печерського райсуду суперечить їм.

"Право на критику політичних діячів, посадовців і дій уряду в цілому – одне з найважливіших прав, що захищаються статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, і це право абсолютно необхідне для нормального функціонування демократичної системи", - наголошує Лукаш.

Право вільно висловлювати думку включає і свободу отримувати і поширювати інформацію і думки без втручання з боку влади, зазначає вона, посилаючись і на рішення Європейського суду з прав людини.

"Свобода політичної дискусії складає стрижень концепції демократичного суспільства", - стверджує Лукаш.

Вона зазначає, що призначення чи обрання громадян на політичні посади "передбачає автоматичне їх погодження" на можливу підвищену критику та оцінки.

"Політик повинен бути готовий до того, щоб сприйняти навіть найжорсткішу критику своїх суспільних діянь і висловів. Така критика не може розглядатися як порушення його прав", - переконана депутат.

Вона також зазначає, що ВО "Батьківщина" позивалася до Петра Підлубного через "недобросовісну рекламу" щодо Тимошенко – однак ухвала "не містить жодних доказів та посилання на те, яким чином відповідач вчинив правопорушення, який саме відео-ролик, який було замовлено відповідачем, містить у собі недостовірну інформацію та являє собою недобросовісну рекламу" тощо.

Крім того, ухвала у забезпечення позову до розгляду суперечки по суті в даному разі, на думку "регіоналки", свідчить, що позовна заява подавалася лише з метою заборони негативної реклами Тимошенко, "без наміру досліджувати та встановлювати наявність порушення законодавства".

"Задовольняючи клопотання позивача, суд фактично вже розглянув та вирішив справу по суті тим самим задовольнивши позов. Такі дії суду є неприпустимими та протиправними", - впевнена Лукаш.

Вона також зазначає, що оскаржувана ухвала не містить посилань на предмет правопорушення, на те, яка реклама є протиправною, а позивач не надав доказів визнання уповноваженим органом реклами про Тимошенко недобросовісною.

Крім того, Лукаш вказує, що ухвала Печерського райсуду суперечить ЦПК України.

У зв’язку з усім зазначеним, дана ухвала підлягає скасуванню, заявляє "регіоналка".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування