Порошенко: у Стельмаха все роблять правильно

Четвер, 10 вересня 2009, 19:24

Нацбанк продав на аукціоні в четвер близько $100 мільйонів, тоді як загальний обсяг заявок склав понад $300 мільйонів.

Про це повідомив голова ради Нацбанку Петро Порошенко на прес-конференції у четвер.

За словами Порошенка, посилення гривні, що спостерігається в останні дні, є наслідком правильних дій центрального банку.

"Це перший прояв заходів, які застосував Нацбанк", - підкреслив Порошенко.

Голова ради висловив думку, що країні вистачить ресурсів для розрахунків за зовнішніми зобов'язаннями до кінця поточного року: у вересні очікується виплата $775 млн уряду і $250 млн одному з державних банків.

Також він заявив, що рада Нацбанку очікує інфляцію в 2010 році на рівні 12% (грудень до грудня), а середньорічну інфляцію - на рівні 12,4%.

За словами Порошенка, зростання ВВП України в наступному році очікується на рівні 3%.

Щодо очікуваного зростання цін у промисловості Порошенко зазначив, що він прогнозується на рівні 13,6% в обчисленні грудень до грудня і на рівні 14,1% - у середньорічному вимірі.

Голова ради Нацбанку також відзначив, що позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу в 2010 році очікується на рівні близько $0,5 млрд: експорт очікується в обсязі $73,134 млрд, а імпорт - $72,617 млрд.

Зростання промвиробництва очікується на рівні 1,7%, додав Порошенко.

Крім того, він заявив, що рада Нацбанку на засіданні в четвер рекомендувала правлінню центрального банку зблизити ставки рефінансування з обліковою ставкою.

За його словами, орієнтиром для ставки рефінансування може бути рівень 10-11%. При цьому глава ради НБУ нагадав, що на даний момент облікова ставка становить 10,25%, а ставка рефінансування - близько 16%.

"Звичайно, це може викликати певне зниження ставок по депозитах, але на сьогоднішній день ключовою мотивацією для населення в питанні повернення в банки є підвищення надійності банківської системи", - додав він.

Порошенко повідомив, що рада Нацбанку рекомендувала правлінню розробити і реалізувати заходи з підтримки ліквідності банків, які здійснюють кредитування пріоритетних урядових програм.

Також, рада Нацбанку затвердив зміни до кошторису НБУ на поточний рік і його кошторис на 2010 рік, якими передбачив, що перевищення доходів над витратами центрального банку в 2009 році складе 600 млн. грн., а у наступному році 4 млрд. грн.

За даними Порошенка, НБУ буде потрібно сформувати певні резерви під проблемні кредити рефінансування, які надані банкам: поки сума таких резервів складає 4,7 млрд грн, але вона зросте.

При цьому Порошенко підкреслив, що перерахування перевищення доходів над витратами авансом є прямою емісією.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування