У ЦВК задоволені законом про вибори президента, а "НУ-НС" вимагатиме змін

Середа, 26 серпня 2009, 09:15

Новий закон про президентські вибори знімає з Центральної виборчої комісії непритаманні їй функцій, заявляють члени ЦВК.

Член ЦВК Михайло Охендовський стверджує, що мета цього закону досягнута, і вибори президента відбудуться всенародно, а не в судах.

Також він вітає положення про те, що скарги в день виборів не розглядатимуться, передає "Німецька хвиля".

Охендовський нагадує, що поскаржитися люди зможуть за допомогою позовних заяв у суд.

"Автори цього закону з двох найбільших політичних сил – Партії регіонів і БЮТ. Вони не висувають спільного кандидата. То про які фальсифікації йдеться? Їх не буде, оскільки два найбільших політичних гравця домовляються про єдині спільні правила гри в межах Конституції", - наголошує він.

Водночас, депутати від "Нашої України – Народної Самооборони" переконані, що цей закон викличе питання в Конституційного Суду.

Так, член фракції "НУ-НС" Микола Катеринчук переконаний, що нова редакція закону про вибори українського президента, вето на який подолав парламент, є широким полем для фальсифікацій, а окремі його норми взагалі недемократичні.

Депутат зазначає, що деякі положення цього закону суперечать кодексу належної практики у виборчих справах, який був затверджений Венеціанською комісією.

"За цим законом виборчого змагання не буде. Тепер усе залежатиме від виборчих комісій – як вони підрахують, так і буде", - каже Катеринчук.

Він припускає, що президентські вибори, проведені за цим законом, будуть визнані Євросоюзом як нелегітимні.

Тому фракція "НУ-НС" на коаліційному засіданні домагатиметься внесення суттєвих змін до цього закону або його скасування Конституційним Судом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування