Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Британія не має "збройних" претензій до української влади

Четвер, 20 серпня 2009, 11:21

Британські депутати не мають претензій до діяльності української влади, а справа про можливий незаконний перепродаж зброї – суто британська.

Про це заявив голова парламентського комітету Великобританії з контролю за експортом зброї Роджер Беррі, коментуючи "Бі-Бі-Сі" звіт комітету, в якому йдеться про можливий перепродаж британськими посередниками зброї, придбаної в Україні, до країн, на які поширюється ембарго.

"Ми не висловлюємо застереження щодо діяльності українського уряду. Йдеться про суто британську справу", - запевнив Беррі.

"Ми у Британії не можемо уникати питань лише тому, що вони можуть бути політично чутливими. Таким чином ми би не виконували власні обов’язки у контролі над діяльністю свого уряду", - зазначив він.

"Можливо тут і немає порушень, але ми отримали інформацію і вважали за неприпустиме замовчувати її, а натомість виконали свій обов’язок у тому, щоб домогтися перевірки стану справ", - додав голова парламентського комітету Британії.

Беррі зазначив, що британські парламентарі співпрацювали з українською владою.

"Не під час роботи над звітом. Ми спілкувалися з українськими парламентарями, з якими ми налагодили зв’язки раніше. На одній з таких зустрічей, як сказано у звіті, нам передали певну інформацію про оборудки за участю компаній зареєстрованих у Британії", - розповів він.

"Йдеться про сторінку – півтори сторінки інформації у досить великому звіті. Ми передали той список відповідним органам тут, у Британії, щоб перевірити чи є там аспекти, що потребують уваги. Саме це зараз і відбувається", - додав Беррі.

"Якби ми цього не зробили, то не виконали б своїх обов’язків. Але, водночас, ми не висуваємо жодних звинувачень. Робота мого комітету полягає у перевірці діяльності зареєстрованих у Британії компаній", - наголосив він.

На запитання про те, чи може, на його думку, українська опозиція використати дане питання у політичній боротьбі – зокрема, з огляду на те, що Росія тисне на Україну у зв’язку з продажем української зброї Грузії, хоча на Грузію не накладено жодних міжнародних заборон – британський депутат сказав:

"Я не думаю, що наші питання про те, що роблять чи не роблять британські компанії, мали би створювати проблеми. Я був би дуже здивований".

Беррі також висловив упевненість, що "весь світ зобов’язаний домагатися того, щоб зброя не потрапляла у ті руки, в які не потрібно". "Очевидно, що країни, звідки зброя експортується, – чи це Британія чи Україна – несуть відповідальність за це окремо. Вони повинні стежити за тим, щоб експортери контролювалися ліцензіями", - сказав він.

"Питання полягає не в тому, чи дотримувалися ті британські торгівці українських законів. Ми вважаємо, що вони мали б. Питання у тому, щоб контролювати, аби вони не діяли всупереч британським законам", - наголосив депутат Великобританії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування