Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: Зміни до закону про вибори – небезпечні для демократії

Четвер, 9 липня 2009, 14:28

Президент Віктор Ющенко заявляє, що зміни до закону про вибори президента, ухвалені Верховною Радою у першому читанні, є небезпечними для демократії та прозорих виборів.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам у Рівному, повідомляє прес-служба президента.

"Законопроект у цьому контексті є небезпечним для демократії в Україні. На мій погляд, він відкидає нас на 3-4 роки назад і робить більш закритою систему виборів президента", - сказав Ющенко.

На переконання президента, цей закон, як і заветований ним закон про всенародний референдум, є таким, що "робить серйозну атаку на демократичні, зокрема політичні процеси в Україні".

Говорячи про небезпеку ухвалення пропонованої редакції закону про вибори президента, Ющенко, зокрема, відзначив принцип формування виборчих комісій, де преференцію мають політичні сили, представлені в парламенті.

Він нагадав, що "йдеться про всенародне обрання президента - і аж ніяк не про якісь партійні прожекти" .

"Очевидно партійний принцип формування комісій з обрання президента вже є тенденційним, і це говорить про те, що дві політичні партії продовжують свою гру, роботу щодо того, як навіть непартійне завдання - вибори президента - зробити партійним" , - заявив Ющенко.

Ще одним зауваженням до законопроекту президент назвав передбачений у ньому порядок судового супроводу на всіх етапах виборів.

На його переконання, зафіксовані в законопроекті позиції з цього питання не відповідають чинному законодавству.

Ющенко також зазначив, що "не посилює демократичність виборчого процесу" відсутність можливості у того чи іншого кандидата оскаржити рішення про зняття його з перегонів.

Так само, на його думку, викликають питання тези про те, що суперечки по процесу та результатам виборів мають направлятися на розгляд до одного суду.

"Чому звужується судове поле? Чому правоохоронна діяльність стає обмеженою і по суті набуває ознак політичного скерування? Це не є правильне рішення. Тому не можна вважати, що цей закон посилює прозорість і демократичність обрання президента", - сказав Ющенко.

"Я наполягаю на одному: закон про вибори, як і закон про референдум повинні забезпечувати демократичний поступ країни, чітке виконання Конституції і законів - з одного боку, з іншого - впровадження демократичних процедур, а не відхід від них і формування через призму поглядів двох політичних сил самої процедури виборів і референдуму, затвердження їхніх результатів тощо. Це мене найбільше турбує в зазначених двох законопроектах" , - додав він.

На думку президента, у законопроектах спостерігається "великий тенденційний підхід двох політичних партій" . "Це документи під дві політичні сили" , - вважає він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування