Президентові дозволили самому призначати суддів КС

Четвер, 9 липня 2009, 12:06

Президент не зобов'язаний проводити консультації при призначенні суддів Конституційного суду, а також його указ про такі призначення не має потреби в скріпленні підписами прем'єр-міністра і міністра юстиції.

Таке рішення КС оприлюднив у четвер, розглянувши подання президента про відповідність Конституції закону "Про внесення змін у деякі закони в частині повноважень Конституційного суду, особливостей провадження у справах щодо конституційних звернень і недопущення зловживань правом на конституційне подання", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У такий спосіб КС визнав неконституційним положення закону "Про Конституційний суд" від 1996 року, а саме в частині необхідності проведення консультацій перед призначенням суддів, а також необхідності скріплення указів президента підписами прем'єра і міністра юстиції.

Як розповів на прес-конференції суддя-доповідач Іван Домбровський, суд визнав неконституційною частину 1 статті 6 закону про КС у редакції 1996 року, що передбачала необхідність проведення консультацій перед призначенням президентом суддів КС, і частини 2 ст. 6 цього ж закону, що регламентував обов'язкове візування указів президента про призначення суддів КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування