Ющенко готовий вимагати у Тимошенко гроші для кримських татар

П'ятниця, 3 липня 2009, 19:42

Президент Віктор Ющенко наголошує на важливості толерантності, коректності та конструктивного діалогу у вирішенні проблем кримськотатарського народу.

З таким закликом глава держави звернувся до представників ради кримськотатарського народу при президенті під час зустрічі з ними у Сімферополі, повідомляє прес-служба президента.

У своєму вступному слові Ющенко наголосив, що під час робочої поїздки до Криму вшанував пам'ять жертв депортації 1944 року – що є жестом відновлення історичної правди і справедливості.

"Українці завжди були поряд із кримськими татарами. Боротьба генерала Петра Григоренка та В'ячеслава Чорновола за права кримськотатарського народу – це символ нашої єдності й солідарності", – сказав Ющенко.

Також Ющенко нагадав, що у четвер доручив Генпрокурору та голові СБУ розглянути питання про порушення кримінальної справи за фактом депортації з Криму кримськотатарського та інших народів.

Глава держави особливо підкреслив, що зазначені кроки жодним чином не слід сприймати як передвиборчі. Президент окремо привітав проведення першого всесвітнього конгресу кримських татар, який відбувся у травні цього року в Криму, та обрання його головою Рефата Чубарова.

Ющенко висловив сподівання, що буде знайдено механізм співпраці через Конгрес з органами державної влади України та Криму, місцевим самоврядуванням.

"Як президент я відкритий до такої співпраці, до цього діалогу. Я високо ціную активну позицію кримських татар й із задоволенням бачу відчутний і помітний розвиток вашого громадського життя. В Криму через толерантність, діалог ми можемо багато чого вирішити", – сказав він.

Ющенко також підкреслив, що незалежна Україна добровільно прийняла на себе зобов'язання щодо відновлення справедливості.

Водночас глава держави відзначив, що робота з деяких напрямків вирішення проблем кримськотатарського народу могла б просуватися швидше і бути більш продуктивною.

Зокрема йдеться про проблему фінансового забезпечення програми облаштування депортованих громадян, розрахованої на період до 2010 року. "Як президент я готовий взяти свою частину відповідальності і вимагати від уряду просувати в парламенті потрібні рішення для вирішення цієї проблеми", – підкреслив він.

Президент висловив переконання, що проблеми кримськотатарського народу загалом могли б знаходити більш результативне вирішення, якби всі сторони проявляли скоординованість у своїх діях, взаємну повагу тощо.

"У вирішенні цих проблем у вас ворогів немає, у вас є багато партнерів", – сказав він, запевнивши, що як глава держави зробить все, що належить до його компетенції, аби сприяти вирішенню цих проблем, багато з яких є чутливими.

Президент також запропонував учасникам зустрічі напрацювати уніфікований документ, який би став спільним планом дій у вирішенні відповідних проблем кримськотатарського народу та збалансував інтереси всіх сторін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування