Розкриття справи Гонгадзе – шанс для Ющенка, каже Мирослава Гонгадзе

Четвер, 23 липня 2009, 11:17

Дружина журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава, яка проживає з дітьми у США, переконана, що для завершення справи убивства її чоловіка і покарання його організаторів необхідна політична воля нинішньої влади в Україні.

"Повинно бути зроблено дуже багато професійної роботи. І повинна бути політична воля", - сказала вона в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі".

"Президент Ющенко повинен розуміти, що ця справа і висунення звинувачень, збирання доказів щодо організаторів цього злочину – це шанс для нього, і я думаю, що можливо, навіть єдиний шанс для нього – залишитися в активній українській політиці. Я сподіваюся, що він це усвідомлює", - наголосила дружина журналіста.

За її словами, зараз важливо не тільки назвати імена замовників убивства Георгія Гонгадзе, що нібито зробив затриманий звинувачуваний у справі генерал Олексій Пукач.

"Назвати імена – легко. Набагато складніше зібрати усі докази для того, щоб уможливити висунення звинувачень замовникам і організаторам злочину. Треба пам'ятати, що справа Гонгадзе, вбивство Георгія – це лише один зі злочинів колишнього режиму Кучми. Якщо генерал Пукач насправді зараз буде готовий говорити і називати імена, це може означати відкриття додаткової інформації, про яку ми навіть і не підозрювали. Це раз", - сказала Мирослава Гонгадзе.

"По-друге, можливість завершення цієї справи настане тоді, коли докази, які будуть висунуті, і звинувачення, які будуть висунуті, будуть доказовими в судовому процесі. Це набагато складніше, ніж просто називати імена. Тому попереду надзвичайно багато роботи", - додала вона.

"Я вважаю, що Генеральна прокуратура України сьогодні повинна абсолютно посилити дуже серйозно слідчу групу, яка існує. Слідча група слабка. Необхідно зараз, терміново, долучити до слідчої групи тих слідчих, які працювали над справою цих трьох міліціонерів (Олександра Поповича, Миколи Протасова, Валерія Костенка, які відбувають покарання за вбивство). Цю слідчу групу, як ми знаємо, розпустили", - наголосила дружина журналіста.

Водночас, на запитання про те, чи розвиток подій у слідстві підтверджує або спростовує дійсність плівок екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка, які є доказом у справі, Мирослава Гонгадзе сказала:

"Для мене плівки Мельниченка ніколи не викликали сумніву. Після того, коли я почула ці записи, я абсолютно переконана, що розмови, які велися, які я чула, які зафіксовані на цих записах, є дійсними. Для мене це абсолютно не викликало сумніву. Сумнів викликає те, наскільки можна ці плівки використати, як доказову базу в суді. Над цим і треба битися".

"Я вважаю, що вони повинні бути використані як докази. Але є певні юридичні процедури, які уможливлюють цей процес. Поки що цих юридичних процедур ще не до кінця дотримано", - зазначила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування