У реєстрі виборців в імені Олександр зробили 94 помилки

Вівторок, 21 липня 2009, 11:47

До президентських виборів списки виборців будуть складені на основі новоствореного Державного реєстру виборців.

Про це заявила в інтерв'ю Ліга.net заступник глави Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна.

"До початку виборчого процесу країна вперше одержить повнофункціональну систему державного обліку виборців, що представляє актуальну електронну базу даних, яка містить відомості про всіх громадян України, що мають право голосу, на основі якої будуть виготовлятися списки виборців", - заявила вона.

У процесі первинного формування бази даних у неї внесені записи про 36,6 млн. виборців. Використовувалися списки виборців, сформовані станом на 1 лютого 2006 м , а також дані списків, підготовлених для голосування на позачергових парламентських виборах 2007 р. і позачергових місцевих виборах.

Уже завершене первинне формування бази даних Реєстру персональних відомостей про виборців, а з 1 червня почалося її первинне уточнення, яке триватиме до 15 вересня.

Реєстр цілком виключає, за словами Усенко-Чорної, можливість махінацій з об'єктами, за якими зареєстрована виборча адреса.

Перший етап первинного уточнення персональних даних - уточнення адресної підсистеми - правильне написання адреси, а також повнота і достосвірність переліку житлових будинків, квартир, інших приміщень для проживання виборців.

Наприклад, в одному з великих міст у списках був виявлений неіснуючий у реальному житті "тупик Леніна".

"Безумовно, органи ведення Реєстру зіштовхуються з колосальною кількістю дрібних помилок і описок. Наприклад, при написанні імені "Олександр" було виявлено 94 варіанти різних помилок, а при написанні назви вулиці "9 Травня" - 27. Зрозуміло, органи ведення Реєстру працюють над їх усуненням", - повідомила Усенко-Чорна.

Також є проблема т.зв. двійників – наявність кратних записів про одного й того ж виборця, включеного у базу даних за різними адресах. Усього таких було попередньо встановлено близько 605 тис. У 155 тис. випадків факт кратності вже підтверджений на 100%. Інші 450 тис. записів залишаються "під підозрою", їх треба перевірити.

Наразі в Україні працюють 755 органів ведення Державного реєстру, штат яких складається з 3-6 співробітників (з розрахунку 1 співробітник на 50 тис. виборців). Зокрема, це близько 2300 осіб, які і здійснюють операції по внесенню змін у базу даних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування