Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Фірташа вкрали останній цінний актив за $1

Четвер, 4 червня 2009, 11:05

Менеджер Дмитра Фірташа Іштван Гоцці "забрав" у нього компанію Emfesz.

Про це пишуть російські "Ведомости".

Emfesz залишався останнім цінним газовим активом Дмитра Фірташа, зазначає видання. Але наприкінці квітня Emfesz забрав у Фірташа його власний менеджер: гендиректор компанії Іштван Гоцці, скориставшись виданим йому кілька років тому дорученням на її продаж, і Emfesz дісталася швейцарській RosGas AG.

Як випливає з договору купівлі-продажу між RosGas AG і колишнім власником Emfesz — кіпрською Mabofi Holding, від імені якої Гоцці і уклав угоду, ціна угоди склала усього $1.

RosGas одержить весь прибуток Emfesz за 2009 р., а усі суперечки, що виникають із приводу договору, будуть розглядатися в московському арбітражному суді, йдеться в документі.

"Це був вимушений крок. Продавши Emfesz, я врятував компанію від банкрутства, і вона знову зможе постачати газ угорським споживачам. Незважаючи на великий борг перед RUE, Emfesz видавала кредити компаніям Фірташа за його вказівкою", — пояснив Гоцці "Ведомостям".

Відповідно до договору купівлі-продажу борг Emfesz перед RUE — $356,5 млн, з них $295,1 млн прострочено, а колишній власник — Mabofi — винен трейдеру $280,5 млн.

"Ми вважаємо, що ніякої угоди не було, Mabofi не збиралася продавати ні Emfesz, ні її частину", — заявив обурено член правління Group DF (що керує активами Дмитра Фірташа) Андраш Кнопп.

Попередній власник уже подав позови про визнання угоди недійсною в столичний суд Будапешта і суд області Пешт. 29 травня суд кантону Цуг заборонив проводити будь-які угоди з акціями Emfesz і RosGas.

Кнопп не згоден з Гоцці, що Emfesz знаходилася на межі банкрутства і її треба було терміново рятувати.

"Гоцці сам видавав кредити Mabofi, — стверджує Кнопп, — половина боргу Emfesz перед RUE приходиться на Фірташа. Фірташ так і не одержав дивіденди за 2008 р., у момент угоди на рахунках Emfesz знаходилося не менш $150 млн, що RosGas, виходить, купила за $1".

"Газпром" не має до цієї історії жодного відношення, стверджує його представник. Сам Гоцці відносини з "Газпромом" не коментує.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: