Українці не платитимуть 60 євро за візу, але без пальців не обійтися

П'ятниця, 26 червня 2009, 15:23

Українським громадянам не доведеться сплачувати 60 євро за отримання візи до країн ЄС, незважаючи на відповідну норму в Візовому Кодексі країн ЄС, ухваленому в четвер.

Про це в п’ятницю журналістам повідомив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв.

"Для громадян України плата за візи залишається незмінною – 35 євро, оскільки положення візового кодексу не розповсюджуються на двосторонні угоди ЄС, укладені з третіми країнами в галузі спрощеного порядку видачі віз", - сказав Єлісєєв.

Він також нагадав, що двосторонньою угодою також встановлено 14 категорій осіб, які мають право на безкоштовні візи.

Єлісєєв також наголосив, що наразі ведуться переговори про розширення таких категорій. Зокрема, за його словами, Україна веде переговори про запровадження безкоштовних віз для "представників релігійних громад, неурядових організацій, організованого туризму, професійних спілок і об'єднань".

Водночас Єлісєєв наголосив, що норма про необхідність взяття відбитків пальців для отримання візи поширюватиметься на українських громадян.

"Відбитки пальців будуть братися, але коли – це питання. Бо цей документ (Візовий Кодекс) набуває чинності через 30 днів, а потім його положення на практиці мають бути застосовані через десь 6 місяців", - сказав він

"Відбитки пальців згідно з Візовим кодексом робляться і закладаються в базу на 59 місяців... Українська сторона сама буде це запроваджувати, бо це є одна з вимог укладання угоди з ЄС про безвізовий режим", - додав Єлісєєв.

"Якщо наступного разу вибудете брат візу, вони подивляться, що візова історія громадянина Х позитивна, тому для нього на підставі вашого паспорта і запрошення можна давати візу без будь-яких візових проволочек", - сказав він.

Водночас він додав, що відсутність відбитків пальців не є підставою у відмові видачі візи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування