БЮТ і "регіони" почали агітацію за "ширку"

Вівторок, 2 червня 2009, 08:38

БЮТ і Партія регіонів можуть прийняти рішення про відмову від формалізації їхнього альянсу.

Про це у вівторок пише газета Комерсант-Україна із посиланням на джерело, знайоме з перебігом переговорів.

Після того як "президентська сторона почала проводити кампанію з дискредитації переговорів", їхні учасники стали схилятися до відмовb від формалізації нової більшості, пише видання.

"Метою є не стільки сама коаліція, скільки переділ посад і – найголовніше – внесення змін до Конституції. Для того щоб змінити Конституцію, не обов'язково оголошувати про нову коаліцію", - заявив співрозмовник.

"Ніде не сказано, що для голосування за зміну основного закону потрібні голоси саме коаліції. Для цього достатньо домовитися, потиснути руки, зробити авансовий кадровий платіж, що гарантує угоду, і другий платіж у вигляді внесення змін до Конституції, які пролонгують повноваження Верховної ради нинішнього скликання", – сказав співрозмовник.

У свою чергу депутат від БЮТ Валерій Камчатний зазначив, що "це дуже можливий варіант розвитку подій".

"Коаліція – це така штука, що була придумана в 2004 році і яка не занадто ефективна. Головне, щоб приймалися рішення, у тому числі зміни в Конституцію, що розділяє велика частина парламенту, незалежно від того, формалізована вона в коаліцію чи ні. А такі питання можуть вирішуватися і силами ситуативної або тимчасової більшості", - додав він.

У Партії регіонів такий варіант розвитку подій поки сприймають критично.

"Партія регіонів виступає за створення коаліції – тільки після цього ми будемо вносити зміни в Конституцію", – заявив "регіонал" Юрій Самойленко.

За його словами, головна проблема полягає у відсутності гарантій виконання досягнутих домовленостей.

"БЮТ уже не той – там є групи, що заявляють про свою самостійність. У нас є побоювання з приводу виконання ними зобов'язань, тому так довго і болісно проходить процес створення коаліції", – сказав він і додав, що протягом тижня стане зрозуміло, удасться БЮТ і ПР створити коаліцію чи ні.

"У принципі, ми близькі до цього. Якщо в лідера БЮТ нічого не поміняється і, як завжди, не настануть критичні дні", – з іронією зазначив Самойленко.

У той же час газета відзначає, що агітацію за створення нової більшості почали в ПР і в БЮТ. Так керівництво Партії регіонів в понеділок доручило своєму секретаріату поширити інформацію про переваги формування коаліції, зазначає видання.

Зокрема, співробітники секретаріату ПР повинні провести "роз'яснювальні бесіди" з політологами. За інформацією газети, інструкції з пояснення "правильності союзу з Партією регіонів" одержали і керівники регіональних організацій БЮТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування