Україна відплатить Чехії її ж монетою

П'ятниця, 19 червня 2009, 15:58

Україна попередила Чехію про принцип взаємності при жорсткості процесу оформлення віз.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Чеську сторону ми вже попередили, що ми будемо діяти на основі принципу взаємності, тобто ми будемо теж вимагати відповідні довідки від чеських громадян", - сказав Єлисєєв.

Він також поінформував, що технічні моменти таких нововведень українська сторона вже відпрацьовує, і після повного їхнього узгодження з низкою міністерств і відомств про такі рішення офіційно буде сповіщена чеська сторона.

"Таке рішення може приймати МЗС, але при узгодженні з відповідними міністерствами і відомствами", - наголосив заступник міністра.

За його словами, незважаючи на те, що Чехія - дружня держава і партнер, будь-які заходи, що будуть негативно впливати на права українських громадян, будуть одержувати адекватну реакцію з боку української сторони.

"Там, де мова йде про захист прав та інтересів наших громадян, то для нас компромісів і авторитетів не існує", - заявив Єлисєєв.

"І в частині, коли йдеться про відомі медичні довідки, що повинні надавати наші громадяни, то звичайно ж українська сторона діє і буде діяти дзеркально, спираючись на міжнародну практику", - пояснив дипломат.

"А міжнародна практика свідчить про те, що, як правило, у такій ситуації застосовується принцип паритетності і взаємності", - додав Єлисєєв.

Як відомо, чеська сторона законодавчо затвердила необхідність надання медичної довідки українцями при оформленні довгострокових віз.

Тепер громадяни України, що бажають одержати візу на перебування в Чехії на період більше 90 днів, з 1 червня поточного року повинні надати медичну довідку про те, що в них немає туберкульозу, сифілісу і ВІЛ-інфекції. Ця довідка повинна бути перекладена чеською та офіційно завірена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування