Ющенко закликає не допустити тоталітаризму і паплюження пам'яті

Субота, 9 травня 2009, 11:42

Президент Віктор Ющенко закликає не допустити відновлення тоталітаризму у будь-якій країні.

Про це він сказав під час свого звернення на урочистому мітингу з нагоди Дня Перемоги, повідомляє прес-служба президента.

"Я впевнений – вся жорстока правда про війну, її диявольські причини, її розпалювачів, буде неминуче розкрита", - сказав він.

"Як глава української держави, звертаюся до всіх народів, які брали участь у Другій світовій війні: ми разом пройшли через пекло війни із фашизмом, ми не можемо допустити байдужості і блюзнірства у ставленні до спільної боротьби і полеглих героїв", - зазначив президент.

"У новому часі немислимо допустити жодного найменшого натяку на відновлення будь-якої тоталітарної, авторитарної політики або політики, що може плекати імперські амбіції, поставити під сумнів цінність людського життя і порушити священне право народів на самостійне буття", - заявив Ющенко.

Він переконаний, що "супроти спроб приховати незручні трагедії, що не вписуються в усталені образи, нам потрібна правда, взаємна повага до національної історії".

"Україна знає ціну цим словам. Наша битва за свободу на європейському просторі тривала чи не найдовше. У перемозі над тоталітаризмом - одне з головних джерел рідної держави, здобутої нашим народом", - сказав президент.

"Більше 7 мільйонів українців пішли на фронт Великої Вітчизняної війни. Кожен другий не повернувся додому. Кожен другий, хто вижив, став інвалідом війни... Перемога, здобута такою ціною, безумовно є священна. Священною є спільна перемога всіх членів антигітлерівської коаліції", - заявив Ющенко.

"Українська держава - це найважливіший ключ до єдності всіх нас, хто віддано любить Україну, приймає її непросту історію національним серцем і хоче добра для неї і кожної її людини", - зазначив він.

Ющенко вважає, що "українські ветерани вже давно усвідомили цю святу правду і ще не раз даватимуть нам, молодим поколінням, мудрі приклади порозуміння і уроки".

"Українські воїни однаково любили Україну і смерть кожного однаково болісно переживали матері на Донбасі, Волині, Галичині, Поділлі чи в таврійських степах. Пам'ять про них усіх має бути належно вшанована", - сказав він.

"Треба зупинити процеси руйнування військових поховань і привести їх до ладу - належного нашій європейській культурі, зробити це з гідністю і великою любов'ю", - переконаний Ющенко.

"Я не сприймаю і не сприйму жодної тези, що може розділити наш народ", - підкреслив президент.

"Ми маємо пам'ятати про минуле, але найважливіше - дбати про живих. Сьогодні непросто. І в нинішній час держава, насамперед, зобов'язана допомогти ветеранам. Як глава держави, як українець, як син фронтовика я схиляюся перед вами, дорогі переможці, і бажаю вам міцного здоров'я, щастя і довгих-довгих літ життя", - заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування