Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єхануров хоче заборонити держслужбовцям вступати в партії

П'ятниця, 8 травня 2009, 18:50

Міністр оборони Юрій Єхануров пропонує розмежувати політичні та адміністративні функції та посади для підвищення якості державного управління.

Про це йде мова у антикризовій програмі "Прагматичний вибір", яка присвячена проблемам підвищення якості влади та забезпеченню економічних підвалин діяльності територіальних громад, переданій Українській правді.

"Політичними є посади членів уряду. Міністр може мати одного заступника та патронатну службу, які звільняються одночасно з відставкою міністра. Вищим державним службовцем в міністерстві є державний секретар, з яким Головдержслужба України укладає контракт на п’ять років", - йдеться у документі.

"Державний секретар не може бути звільнений у зв’язку з відставкою уряду чи міністра. Така запобіжна міра є відправною точкою побудови механізму, що гарантуватиме захист державних службовців від руйнівного впливу політичної кон’юнктури", - сказано у програмі.

Єхануров зазначає, що "державна служба має бути деполітизована".

"Імператив адміністративної роботи — політична нейтральність. Членство державних службовців у будь-якій партії потрібно заборонити на законодавчому рівні. Наступний крок – скасування партійно-квотного принципу призначень в системі виконавчої влади", - сказано в документі.

Він вважає, що "головним завданням міністерств є вироблення державної політики у відповідній сфері та контроль за її впровадженням".

"Основою бюджетної та адміністративно-територіальної реформ є визначення територіальної громади, як базової адміністративно-територіальної одиниці", - переконаний міністр.

"Вона повинна мати всі можливості щодо надання повного комплексу адміністративних послуг, необхідних для забезпечення життєдіяльності членів громади, утримання відповідних бюджетних закладів", - сказано в документі.

"Територіальна громада забезпечуватиметься фінансовими ресурсами за рахунок оподаткування її членів та підприємств комунальної власності. Потреба фінансової самодостатності має враховуватись при визначенні оптимального розміру самої територіальної громади", - наголосив Єхануров.

Він зазначив, що "проведенню цих реформ сприяє зростаючий рівень урбанізації в Україні".

"В той самий час райони та області мають бути визначені, як допоміжні адміністративно-територіальні одиниці, які забезпечують більш ефективну взаємодію між територіальними громадами, та між органами державної влади та органами самоврядування територіальних громад", - вважає міністр.

"Оптимальним є проведення адміністративно-територіальної реформи на основі конституційної реформи, але враховуючи існуюче становище, доцільним є здійснення адміністративної та бюджетної реформи вже зараз", - йдеться у документі.

"Мають бути забезпечені умови територіальної самоорганізації громадян на різних рівнях та умови для функціонування механізмів спільного фінансування необхідних проектів забезпечення життєдіяльності. Серед таких умов — можливість зменшення на суму проектного внеску бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб", - сказано у програмі.

"Стимулювання самоорганізації громадян в сфері вирішення проблем забезпечення умов їх спільної життєдіяльності, зокрема таких, як кондомініуми та інші локальні територіальні об’єднання. Такі форми самоорганізації в поєднанні із забезпеченням прозорих ліберальних конкурентних умов ринку комунальних послуг стануть одними з головних чинників реформування ЖКГ", - наголошує Єхануров.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування