Лукашенко наказав уряду більше не кланятися Росії

П'ятниця, 29 травня 2009, 14:34

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко вимагає від уряду припинити благати у Росії підтримку і намагатися налагоджувати торгово-економічне співробітництво в інших напрямках.

Про це він заявив на нараді з поточних питань соціально-економічного розвитку країни в п'ятницю, передає Інтерфакс-Захід.

"Персонально попереджаю вас, Сергій Сергійович (прем'єр Сідорський) і Прокоповича (глава Нацбанку Петро Прокопович), один приходить і розповідає, як погано в Росії, що там немає ніякого руху, і змушує мене ставити перед президентом Росії, перед Путіним питання, що вони там (у Росії) нас не слухають", - сказав Лукашенко.

"Із сьогоднішнього дня цей час закінчився, настає інший час. Не виходить у Росії, не треба кланятися, не треба нити і плакати. Треба шукати своє щастя в іншій частині планети. Я це усвідомлено привселюдно кажу", - заявив Лукашенко.

"Ми вчора спостерігали цікаву картину, коли президент (Лукашенко) сидить з Володимиром Володимировичем Путіним і обговорює на дружній ноті питання, починаючи від особистих, приватних і закінчуючи державними. А в цей час Кудрін (глава Мінфіну РФ) перед засіданням Союзної ради міністрів дає прес-конференцію, суть якої посіяти паніку в Бєларусі", - зазначив Лукашенко.

"Кудрін цілком консолідувався з нашими відморозками (опозицією - Інтерфакс) і починає нас учити працювати", - заявив президент Бєларусі.

"Якщо вже в них (у Росії) така гарна економіка, так звідки падіння ВВП на 10%? У нас інша економіка, але ми даємо 1,5% росту ВВП до минулого року", - заявив він.

У зв’язку з цим Лукашенко підкреслив: "Годі ходити, Сергій Сергійович (Сідорський), і водити за собою міністрів протоптаними стежками. Треба йти в інші місця, де нас не знають, де нас чекають, і торгувати десятьма тракторами, одним комбайном, по чайній ложці возити цукор".

У цьому контексті, президент заявив, що Бєларусь домовилася про постачання в Казахстан 40 тис. тонн білоруського цукру.

"Підписали контракт. Так у чому проблеми, чого ви лізете в цю Росію, де вас шпинають? Невже ви не розумієте, що вже не перший раз створюється ситуація, коли нас хочуть узяти голенькими і голими руками безкоштовно".

Він також висловив думку, що питання "не в Осетії й Абхазії".

"Це, зрештою, не російське питання - визнання Осетії (Південної Осетії) і Абхазії. Це наше питання, і цих держав, з якими ми маємо скасувати контакти, і вони знають нашу тактику", - заявив він.

"Я давно відповів на це питання (по визнанню республік), і пресувати нас зі Сходу і Заходу з цього приводу нікому не буде дозволено. Ми незалежна суверенна країна і будемо все робити в наших інтересах. Тому запам'ятаєте: ніяких вимолювань і випрохувань", - заявив Лукашенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування