Наливайченко - Януковичу: Говорити про "провокацію" - найнебезпечніше

Четвер, 28 травня 2009, 12:06

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заперечує, що порушення кримінальної справи за фактом вчинення в Україні геноциду в 1932-1933 роках є "провокацією".

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо "Свобода", коментуючи заяву лідера Партії регіонів Віктора Януковича про те, що порушення такої справи є "провокацією", яка загрожує втягненням суспільства у внутрішній конфлікт щодо причин і наслідків подій тих років.

"Називати це провокацією або втягувати політиків в цю справу якраз і є найнебезпечнішим", - сказав Наливайченко.

"Саме тому, відповідно до законодавства, правовим шляхом порушення кримінальної справи, допитом всіх, хто бажає висловитися або дати свідчення як очевидці, жертви або ж ті люди, які заперечують, то, будь ласка, звертайтеся до слідчого, приходьте і висловлюйте свою позицію", - додав він.

"Що стосується тверджень політиків, то я радив би… Саме головне, з яких земель ці політики. Наприклад, Донецька область, Луганська область, Запорізька область – це сотні і сотні населених пунктів, примусово знищених голодом і каральними загонами оточених, після цього депортація мирного населення з цих населених пунктів", - сказав голова СБУ.

При цьому він конкретизував: "Донецька область - 99 населених пунктів ті, що вдалося віднайти, знищені в 1932-1933 роках голодом. 6 647 людей Донецької області назавжди загинули під час Голодомору-геноциду. Німецькі поселення біля міста Маріуполь назавжди втратили німецьку мову, населення вулиць і назви німецькі, які існували".

"Я дуже просив би, щоб ті, хто готують політикам такі спічі, палкі навіть, щоб ви користувалися нашими матеріалами правдивими, розсекреченими, де свідчення зовсім інші", - закликав Наливайченко.

Голова СБУ пояснив, що ідея порушення кримінальної справи за фактом геноциду "належить національному законодавству України", адже "з 2006 року є закон в Україні... про Голодомор-геноцид 1932-1933 років, стаття 1 цього закону якраз і визначає, що Голодомор 1932-1933 років в Україні був актом геноциду українського народу", а також відповідно до статей Кримінального кодексу України про злочини геноциду.

Він зазначив, що кримінальна справа за фактом геноциду в Україні 1932-1933 років була порушена після розсекречення "всіх матеріалів" президентом, збору свідчень очевидців Українським інститутом національної пам’яті, дослідчої перевірки.

Наливайченко також повідомив, що до СБУ зверталися з офіційними запитами щодо порушення справи Український інститут національної пам’яті, народні депутати України, а також громадяни й громадські організації.

"СБУ, як і президент (Віктор Ющенко), жодного піару не здійснює, а здійснює правове реагування на розсекречені матеріали, на свідчення і на звернення громадян і неурядових організацій за фактом вчинення на нашій території злочину, злочину геноциду", - запевнив Наливайченко.

"Я ще раз підкреслив би, що політики тут непотрібні", - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування