Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про відставку Єханурова може подумати і Рада. "Пакет"?

Четвер, 21 травня 2009, 08:44

Розглядати питання про відставку міністра оборони Юрія Єханурова, усунути якого з посади вимагає прем’єр Юлія Тимошенко, збираються і у Верховній Раді.

"Є така ймовірність, досить велика", - каже перший заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Гриневецький (фракція Блоку Литвина), передає Радіо "Свобода".

На його думку, урядові призначення і звільнення можуть бути проголосовані "пакетом".

"Огризка (міністра закордонних справ) відправили у відставку. Президент вніс кандидатуру Шамшура, але по ньому одному не наберуть 226 голосів. А в "пакеті" і Шамшур, і наступник Єханурова можуть пройти", - вважає Гриневецький.

Крім того, у Верховній Раді порушене питання про відставку віце-прем’єр-міністра Івана Васюника та міністра юстиції Миколи Онищука, які представлені за квотою "НУ-НС".

У фракції Партії регіонів ще не визначилися щодо того, чи підтримають вони відставку міністра оборони.

"Потрібен час, щоб вивчити матеріал КРУ. Ми сьогодні є свідками масованого звільнення посадових осіб: тут і Балога, і Луценко, й Огризко..", - зазначає депутат-регіонал, екс-міністр оборони Олександр Кузьмук.

Регіонали кажуть, що готові підтримати відставку уряду Тимошенко в цілому, а не окремих міністрів. Тому зараз для них дана ситуація є насамперед нагодою зайвий раз покритикувати опонентів.

"До 2005 року в психології такого не було, як витворяють сьогодні!" - обурився Кузьмук.

Тим часом, як зазначають експерти, корупція вже давно становить загрозу українській обороноздатності загалом та збройним силам зокрема. Втім, до звинувачень на адресу Єханурова виникають в них певні зауваження.

"Тут питання виникають і до самого уряду", - каже керівник військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський.

"Передача землі відбувається під контролем уряду. У Міноборони є департамент, що відповідає за реалізацію земель та надлишкового майна, але він підпорядкований безпосередньо Кабміну. Міністерство оборони самостійно нічого продавати не може. А те, що кошти використовуються нераціонально, сумнівів не виникає", - зазначає він.

Зрештою, і уряд не надто ефективно розподіляє кошти на потреби Збройних Сил. "Кошти Стабілізаційного фонду розподіляються у такий спосіб, що їх неможливо використати. У цьому році 72 % коштів Стабілізаційного фонду мають надійти до військового відомства аж у останньому кварталі. Так вони не можуть бути використані ефективно ", - каже керівник Центру дослідження армії та конверсії Валентин Бадрак.

Як відомо, Тимошенко вимагає відставки Єханурова за факти корупції в Міноборони. Президент Віктор Ющенко не бачить підстав на це.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування