Литвин хоче брати приклад з Лукашенка та Ющенка

Середа, 13 травня 2009, 21:19

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що якби Україна не втратила ринки збуту у країнах колишнього СРСР, вплив світової економічної кризи був би не таким болісним.

Про це він заявив в ході зустрічі з головою Національних Зборів Білорусі Борисом Батурою, яка відбулася під час робочого візиту спікера до Російської Федерації.

Керівники парламентів України і Білорусі наголосили на готовності "брати приклад з президентів обох країн у інтенсивності спілкування". "У цьому питанні нам подають приклад президенти", - сказав Литвин.

Спікер висловив готовність прийняти делегацію білоруського парламенту у Києві, а також організувати поїздку парламентської делегації України до Мінська.

За його словами, парламенти обох країн "повинні від епізодичних зустрічей перейти до системної роботи, оскільки необхідно підключитись до активної праці з розв’язання як економічних проблем, так і проблем гуманітарних".

На його думку, у законодавчих органах обох країн "є можливості узгодження їхніх позицій в міжпарламентських об'єднаннях, у тому числі і у Міжпарламентській асамблеї СНД".

Обговорюючи тему економічної співпраці між Україною і Білоруссю, Литвин зауважив, що в цьому році торгівельний обіг між Україною і Білорусією почав зменшуватись.

"Я розумію, що є об’єктивні причини, пов’язані із світовою кризою. Але треба знайти можливості для кооперації та співробітництва, в тому числі у прикордонній зоні", - зазначив спікер.

У свою чергу голова парламенту Білорусі Батура заявив, що 80% товарообігу між країнами припадає саме на прикордонну зону, і погодився з тим, що "потрібно інтенсифікувати діалог щодо поглиблення співпраці в цьому напрямку, зокрема, розпочати обговорення можливості безвізового перетину кордонів".

За словами Литвина, "економічна співпраця з країнами СНД має бути важливим напрямком зовнішньої політики України".

"Якби ми не втратили ринки збуту у країнах колишнього СРСР, вплив світової економічної кризи був би не таким болісним, оскільки 60% нашої економіки приростало за рахунок сприятливої кон’юнктури ринку", - підкреслив він.

Співрозмовники також обговорили питання співпраці у сфері науки і освіти. Зокрема, йшлося про більш інтенсивний обмін студентами та науковцями, враховуючи при цьому досвід співпраці між академіями наук, який, за словами Литвина, знаходиться на високому рівні.

Батура запросив Литвина відвідати Республіку Білорусь з офіційним візитом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування