Депутати провалили корупційний закон регіоналів

Вівторок, 7 квітня 2009, 11:09

Спроба депутатів-"регіоналів" проштовхнути законопроект, що створює ґрунт для корупції в сфері соціальних відрахувань, провалилася.

Про це пише газета "Дело".

У понеділок Верховна Рада відмовилася долати президентське вето на законопроект "Про систему збору й обліку єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

"Один з найбільш скандальних" останнім часом нормативних актів не одержав жодного голосу підтримки і був відхилений, пише газета.

У середині січня Верховна Рада оцінила законопроект позитивно — за його прийняття було віддано понад 400 голосів. Така єдність парламентаріїв пояснювалася участю в підготовці документа практично всіх політичних сил.

Ключовим нововведенням схваленого документа була відмова від нарахування роботодавцям і найманим робітникам чотирьох внесків — у Пенсійний фонд, фонди страхування від безробіття, страхування від тимчасової втрати працездатності і нещасних випадків.

Замість них автори законопроекту запропонували ввести єдиний збір, який потім мав би за спеціальною формулою розподілятися між вищевказаними фондами.

Однак, прийнявши законопроект у цілому, депутати з'ясували, що його остаточна редакція кардинально відрізняється від тієї, за яку вони, власне, голосували.

"Різниця обчислювалася 36 поправками, — підрахував секретар комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і праці Володимир Вязівський. — Документ просто переписали після голосування".

У законопроект включили пункти, що передбачають створення органів, керуючих діяльністю фондів, — тристоронньої ради і адміністрації соціального страхування.

"Група депутатів зробила спробу не тільки змінити систему збору, але й установити контроль над нею", — заявив перший заступник міністра праці і соціальної політики Павло Розенко.

Мова йде про народних обранців від Партії регіонів, у числі яких Михайло Папієв і Олександр Стоян. На телефонні дзвінки вони не відповідали, пише газета.

"Ми, звичайно, були за збереження президентського вето на законопроект, але все-таки сподівалися, що його відправлять на доопрацювання. І депутати б прийняли документ у тім варіанті, у якому він був підготовлений до першого читання. Тепер же реалізація концепції єдиного соціального внеску затягується на невизначений час", — ремствує Розенко.

Однак Володимир Вязівський не схильний до такого песимізму. "Комітет, дійсно, може взяти за основу текст законопроекту до першого читання і дещо допрацювати його. Але це займе один день", — запевняє він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування