Яценюк: "Ми оголосили весілля, але наречена про це нічого не знає"

Середа, 29 квітня 2009, 10:35

Депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк вважає помилкою підписання у 2008 році керівництвом України листа до Генсека НАТО про бажання України приєднатися до Плану дій щодо членства в Альянсі.

"Я відверто скажу, що, приміром щодо питання НАТО ми втратили дуже багато, починаючи ще з підписання листа до НАТО. На мою думку, перед тим, як надсилати такого листа, ми мали провести консультації не лише з українськими партнерами по альянсу, але насамперед з тими, хто впливає на рішення, серед інших і з Німеччиною", - сказав Яценюк в інтерв’ю BBC.

"Я не хотів, щоб вийшло так, ніби ми оголосили весілля, а наречена про це нічого не знає. Але саме так і сталося", - додав він.

На питання, чому ж тоді він, будучи тоді спікером парламенту, підписав такий документ, Яценюк відповів:

"Так, я підписав його. Цей документ не мав бути офіційною заявою. Він мав бути лише свідченням нашої спільної позиції. Ми мали намір подивитися на реакцію партнерів. Принаймні так робиться в МЗС. Це - звичайна процедура, коли узгоджений документ надсилається неофіційними каналами. Він також не оприлюднюється, поки не стає зрозумілою позиція партнерів".

"Так сталося, що ми програли інформаційну війну на Заході і на Сході. Наші опоненти у питанні інтеграції до НАТО зі Сходу були набагато активнішими і виграли цю битву. Я підкреслюю – битву, але не війну", - додав він.

Говорячи про ставлення Росії до можливого приєднання України до НАТО, Яценюк зазначив, що "є два варіанти: Росія приєднується до НАТО, або вона вічно - проти НАТО".

"Іншої формули тут немає", - сказав він.

При цьому Яценюк наголосив, що тим часом Росія розширює Договір про колективну безпеку, який, на його думку, не є системою колективної безпеки.

"Це, на мою думку, військова структура колишнього Радянського Союзу. Розширення ДКБ на кордонах з Україною мене, як колишнього міністра закордонних справ, не може не непокоїти. Це означає, що ми знаходимося між двома вогнями. І хоч ці вогні не рівноцінні, однак це ще одна військова сила, яка практично оточила Україну", - сказав він.

"Білорусія – це союзні війська, найдовший кордон "руський", Чорноморський флот і Придністров'я. Подивіться на географічну карту і ви самі переконаєтесь", - додав Яценюк.

Водночас він виключив можливість військового конфлікту в Криму.

"Крим не приєднається до Росії. Але він залишається точкою нестабільності... Росія ніколи не піде на військовий конфлікт у Криму. З однієї простої причини: військово вона вже присутня у Криму, тобто на території України. Це не означає, що Росія зменшить активність на території Криму. Маю зауважити, що вона надзвичайно активна в інформаційному плані", - сказав Яценюк.

Він також зазначив, що Росія – "дуже складний партнер".

"Але водночас росіяни розуміють прагматизм і, так би мовити, слово. Якщо ти сказав: "Так", то маєш відповідно чинити, або не говори: "Так". У нас виходить, що політики говорять Росії: "Так", а потім біжать до Брюсселя і підписують іншу декларацію. А потім повертаються знову до Росії", - сказав Яценюк.

Він також висловив переконання, що 29 квітня після зустрічі в Росії "привезуть якийсь документ по газу".

"Гратимуть у дурника, заперечуючи, щó насправді було у Брюсселі", - додав Яценюк.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування