МЗС сподівається, що нова ініціатива ЄС нічого не підмінятиме

П'ятниця, 24 квітня 2009, 15:39

Міністерство закордонних справ заявляє про те, що ключові засади Європейської політики сусідства не відповідають стратегічній меті України щодо набуття членства в Європейському Союзі.

Так в МЗС прокоментували повідомлення Єврокомісії про імплементацію Європейської політики сусідства протягом 2008 року.

При цьому міністерство зауважує, що "прогрес у реалізації Плану дій Україна-ЄС був досягнутий не завдяки запровадженню ЄПС щодо України, як це інтерпретується у повідомленні Єврокомісії".

"Він став можливим внаслідок політичної волі та наполегливих зусиль української сторони з метою втілення реформ, необхідних для досягнення відповідності критеріям членства в ЄС", - заявляє МЗС.

За словами міністерства, "визнанням з боку ЄС обмеженості та неадекватності ЄПС для європейських сусідів, у тому числі й для України, стало висунення ініціативи щодо "Східного партнерства" як більш оптимальної відповіді на концептуальні недоліки політики сусідства та євроінтеграційні амбіції європейських сусідів ЄС".

У цьому зв'язку МЗС має надію, що "згадана ініціатива ЄС, яка буде офіційно започаткована 7 травня 2009 року, стане гнучкою рамковою політикою, що сприятиме реалізації євроінтеграційного потенціалу кожної з держав-партнерів та гармонійно доповнюватиме, а не підмінятиме розвиток двостороннього виміру відносин між країною-партнером та ЄС".

"Україна прагне отримати чітку перспективу членства в Європейському Союзі. З метою забезпечення необхідних передумов для вступу в ЄС Україна веде з Євросоюзом успішні переговори щодо угоди про асоціацію", - заявляють у міністерстві.

За результатами одинадцяти раундів узгоджено переважну більшість положень цього важливого документа, уточнює МЗС.

Наразі завершується спільна робота над новим практичним інструментом, який замінить згаданий вище План дій Україна–ЄС і буде спрямований на підготовку до імплементації цієї угоди ще до її підписання та набуття нею чинності, додають у міністерстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування