Тарасюк: румунських дипломатів таки виставили з України

П'ятниця, 6 березня 2009, 21:17

Глава парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк підтверджує, що Україна вислала румунських військових дипломатів у відповідь на аналогічні дії румунської сторони.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це широко розповсюджена практика міжнародної дипломатії. Якщо одна країна оголошуэ дипломатів персонами нон грата, то інша сторона відповідає взаємно, і тут ніяких пояснень не потрібно", - заявив Тарасюк.

Він також висловив сподівання, що в обох сторін вистачить мудрості і політичніої відповідальності для того, щоб на цьому зупинитися.

"Я вважаю, що відповідь української сторони була абсолютно адекватною, ми нікому не повинні дозволяти, ніяким нашим міжнародним партнерам ганьбити добре ім'я України і наступати на наші національні інтереси", - додав він.

Аналізуючи причини виникнення такої ситуації, Тарасюк підкреслив, що Румунія є "специфічним партнером України".

Зокрема, за його словами, між країнами довгий час існував конфлікт навколо континентального шельфу в Чорному морі, крім того, політики Румунії неодноразово заявляли про територіальні претензії до України.

"По-друге, мова йшла і про візит президента Румунії в Україну (візит, який планувався на 24-25 лютого перенесений на невизначений термін). І оскільки румунська сторона не йшла на те, щоб цей візит був збалансований, то, швидше за все, вирішила таким способом відповісти", - сказав Тарасюк.

Раніше повідомляла, що Україна вислала румунських військових дипломатів у відповідь на аналогічні дії Бухареста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування