У Європі бачать, що Україна йде до краху, і називають Фірташа "спонсором" Ющенка

П'ятниця, 6 березня 2009, 11:02

Низка впливових європейських газет називає події останніх днів в Україні "наближенням до політичного краху".

Про це повідомляє Радіо "Свобода" в огляді європейської преси.

Так, німецький часопис "Шпіґель" наголошує на тому, що внутрішньополітичні незгоди Києва лише ускладнюють і без того непросте економічне становище України.

Це видання також вважає захоплення "Нафтогазу України" ще одним проявом нинішньої слабкості президента Віктора Ющенка, який, на думку німецького видання, "не має шансів на переобрання" на другий термін.

"Шпіґель" також наголошує, що за ескалацією конфлікту у Києві можуть стояти і особисті інтереси Ющенка, який, як стверджує видання, пов’язаний із "РосУкрЕнерго", а одного з засновників цієї компанії Дмитра Фірташа "вважають одним із головних спонсорів президента Ющенка".

Цей часопис прогнозує, що такі дій української влади, як це проявляється останніми днями у Києві, ведуть лише "до політичного краху".

У свою чергу, французька газета "Фіґаро" не виключає, що прем’єр Юлія Тимошенко "свідомо допустила погіршення газової ситуації з Росією цієї зими".

Це видання стверджує, що газові угоди Тимошенко з Москвою "ставлять платників у дуже жорсткі умови" і "немає враження, що тут Тимошенко енергійно захищала національні інтереси". А спробу Тимошенко усунути з ринку в Україні "РосУкрЕнерго" французька газета назвала "однієї з її особистих політичних цілей".

Водночас, польська "Жечпосполіта" висловлює сподівання, що компанія "РосУкрЕнерго", як газовий посередник, незабаром буде ліквідована, бо вона не лише має проблеми в Україні й Угорщині, але й зриває постачання газу до Польщі.

Газета також вважає, що польські компанії "очікують тепер ще складніші переговори з російським "Газпромом" щодо постачання газу у найближчі роки".

Разом з тим, польська газета цитує радника українського прем’єр-міністра Олександра Гудиму, який спрямовує поляків з їхніми претензіями на адресу "РосУкрЕнерго" до "Газпрому" і Москви, які є засновниками цієї посередницької компанії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування