Генсек НАТО: українські політики мають об'єднатися. Є надія на поліпшення?

П'ятниця, 6 березня 2009, 08:55

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер переконаний, що українські політичні сили повинні об'єднатися для здійснення необхідних реформ.

Тільки таким чином Україна зможе досягти поставлених перед собою цілей, заявив він, відкриваючи засідання комітету Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ у четвер у Брюсселі.

При цьому генсек НАТО зазначив, що країни Альянсу готові і надалі допомагати Україні у здійсненні необхідних реформ, повідомляє УНІАН.

У свою чергу, т.в.о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій заявив, що стратегічний курс України на євроатлантичну інтеграцію залишається незмінним.

Він також відзначив важливість цього засідання Комісії Україна-НАТО у світлі майбутнього самміту альянсу, який пройде у квітні, повідомляє "Інтерфакс".

"Це – важлива подія з точки зору обмінятися думками, зафіксувати позиції. Під час самміту НАТО буде готувати серйозні політичні документи, комюніке. І, як правило, завжди в комюніке Північно-атлантичної ради завжди є солідний параграф чи два щодо України. Я переконаний, що на цьому самміті буде такий параграф і по Україні", - сказав він журналістам по закінченні засідання.

За словами Хандогія, головною темою обговорення на засіданні Комісії було питання розвитку двосторонніх відносин у нових умовах – після Бухарестського самміту, "коли ми отримали серйозний політичний сигнал щодо набуття членства у НАТО".

Обговорювалася також щорічна національна програма. "Йшлося про наповнення цієї програми, якою вона має бути. З боку НАТО була заявлена готовність сприяти нам у підготовці і її виконанні", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про те, у якому ключі обговорювалася внутрішньополітична ситуація в Україні, в.о. міністра повідомив, що дане питання було піднято "у ключі інформування".

"Їм (учасникам засідання) було дуже цікаво почути логіку подій, дізнатися про те, що відбувається в Україні, але це було не основною темою. З боку НАТО найважливіший месидж, який ми почули, був про надії на поліпшення, узгоджені дії всіх гілок влади в умовах фінансово-економічної кризи", - підкреслив Хандогій.

В. о. міністра закордонних справ України також висловився на підтримку поліпшення відносин Росії з НАТО, коментуючи рішення міністрів закордонних справ країн - членів альянсу про поновлення роботи Ради Росія-НАТО на формальному рівні.

"Я – за всебічний розвиток відносин Росії та НАТО. Чим кращі будуть відносини Росії і НАТО, тим кращим буде контекст, у якому відбуваються наші зв'язки з альянсом. Тому ми – за", - підкреслив дипломат.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування