Українських дипломатів висилають з Румунії. Через шпигунський скандал?

Четвер, 5 березня 2009, 11:56

Румунія висилає українського військового аташе та його помічника.

Про це заявив голова комітету Верховної ради України з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко газеті "Сегодня".

"Мені про це повідомили наші державні органи. Причин назвати не можу", - повідомив він, не вдаючись у подробиці.

Експерти пов'язують висилку дипломатів із нещодавнім шпигунським скандалом, коли були арештовані румунський кадровий військовий і громадянин Болгарії, які продавали таємну військову інформацію нібито представнику України.

На думку Гриценка, висилка українських дипломатів – однозначно недружній крок стосовно України, і Міністерство закордонних справ України має у відповідь вислати двох румунських дипломатів.

Те, що відносини двох країн напружені, доводить і той факт, що президент Румунії Траян Бесеску скасував свій візит на Україну, запланований на 25-26 лютого.

Можливо, усе це пов'язано зі скандалом навколо розподілу шельфу поблизу острова Зміїний. Рішення міжнародного суду з цього приводу багато хто з українських політиків вважають несправедливим і відверто прорумунським.

Як відомо, Верховна Рада у вівторок заслухала звіт тоді ще міністра закордонних справ Володимира Огризка щодо цього рішення, після чого відсторонила його від посади.

Між тим, як зазначає "Сегодня", Румунія намагається розширити успіх і зараз ініціює на рівні ООН екологічне розслідування щодо українського проекту каналу Дунай - Чорне море, вимагаючи зупинити по ньому судноплавство, – цей канал складає конкуренцію румунському руслу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування