Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зміни до Конституції від Ющенка – піар-хід?

Вівторок, 31 березня 2009, 16:51

Політологи вважають, що в президента Віктора Ющенка не було реального наміру, щоб його зміни в Конституцію були прийняті.

"Пропозиції президента не узгоджуються з принциповою можливістю ухвалення тих чи інших його ідей у парламенті", - сказав політолог Михайло Погребінський в експерт-опитуванні "Центру досліджень політичних цінностей "АКСІА".

"Зрозуміло, що внести зміни в Конституцію можливо лише за наявності 300 голосів, а для цього потрібно узгодження з БЮТ і Партією регіонів. Якщо справді є намір внести зміни в Конституцію, потрібно враховувати їхні позиції", - додав він.

Погребінський підкреслив, що "нічого подібного в запропонованому варіанті не було". "Найочевидніша розбіжність – пропозиція про двопалатний парламент, який наразі не сприймається ні Партією регіонів, ні БЮТ", - додав він.

"Від початку зрозуміло, що у президента не було бажання дійсно внести зміни в Конституцію. Це просто піар-акція", - переконаний політолог.

На думку Погребінського, "обговорювати деталі немає сенсу, оскільки це зроблено не для внесення змін у Конституцію, а просто щоб відзначитися, що пропозиції внесені".

"А головне те, що людина так і не зрозуміла у чому суть і основні проблеми усього її періоду президентства. Отже будь-які пропозиції будуть неадекватними", - додав він.

У свою чергу політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що "президент у своєму виступі злукавив". На його думку, президент пропонує не зміни в Конституцію, а по суті її "нову редакцію з досить серйозними змінами".

Крім того, у Єрмолаєва "створилося враження, що тема двопалатності виглядає як своєрідний відволікаючий хід".

"Є розрахунок на те, що саме ця тема буде у фокусі, буде сприйнята критично й в останній момент навіть можна буде піти на компроміс і відмовитися від неї, оскільки більшість інших пропозицій по політичній системі є доволі банальними і зрозумілими", - пояснив політолог.

Єрмолаєв підкреслює, що "прийняття нової редакції Конституції - питання більш глибоке і серйозне".

"Якби президент обмежився лише пропозиціями по політичній системі, ситуація була б більш продуктивною і швидкою. А так дискусія може бути загнана в глухий кут. Уявімо собі, наприклад, дискусії з визначення статусу, характеристики держави. Можливо, у цьому і полягає хитрий план", - припустив експерт.

На його думку, "ситуація з глухим кутом є доволі прогнозованою: після марних дискусій про двопалатність, питання стане розпливатися по древу".

"Президент зможе апелювати до народу і показувати нездатність парламентаріїв провести цю реформу. Це може бути дуже конфліктна ситуація", - попередив політолог і порадив відкласти питання нової редакції на більш віддалений час.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування