Ющенко шукає "урочистої евакуації із влади"?

Вівторок, 31 березня 2009, 15:26

Політолог Віктор Небоженко вважає, що зараз не існує об'єктивної мотивації для створення в Україні двопалатного парламенту.

Так він прокоментував виступ президента Віктора Ющенка у Верховній Раді, повідомляє УНІАН.

Небоженко вважає, що слова Ющенка про те, що він попереджав усіх про можливі негаразди, є "звичайною поведінкою людини, яка шукає урочистої евакуації із влади".

"Я бачу, що готується громадська думка відносно того, що президент образиться на країну і, можливо, піде достроково зі своєї посади. Із вуст Ющенка приблизно це може звучати так: "Мене не слухали, а країна виявилася не достойна моєї мудрості і місії", - зазначив експерт.

"І, якби це не звучало сумно і смішно виглядало, на жаль, здається, що справа йде до того, що винною у всіх негараздах виявиться Україна, а не Ющенко", - додав він.

Водночас політолог вважає дуже добрим те, що президент виступив перед Верховною Радою - "це все ж таки крок від агресивно налаштованого секретаріату до парламенту".

За словами Небоженка, в самому виступі начебто правильні тези: про землю, пільги, банки: "Але це або тези опозиційного прем'єр-міністра і, таким чином, він забирає хліб у Віктора Януковича, або ж, коли він говорить про Конституцію, бентежить чимало паралелей, які тут виникають".

"Тільки-но варто якомусь президенту України відчути небезпеку своїй владі, він тут же починає піклуватися про зміцнення парламентаризму. Точно так само було із Леонідом Кучмою", - пояснив політолог.

"А що стосується ідеї двопалатного парламенту, то це спроба дати хабар Партії регіонів і "Єдиному центру". Це надто шито білими нитками", - вважає експерт.

При цьому він зазначив, що Україна "не просто не готова до цього – у нас немає можливості здійснити змістовний розподіл парламентських повноважень на верхню і нижню палати".

"Ющенко це прекрасно розуміє, але зате він виглядає людиною благородною, він ніби не тримається за владу", - сказав Небоженко.

Насправді, вважає Небоженко, позиція Ющенка – "це привід через місяць-півтора образитися на Верховну Раду, яка не зрозуміла нових справедливих парламентських устремлінь президента і не зуміла достойно оцінити його проект".

На думку експерта, створити двопалатний парламент - означає зробити його недієздатним.

"Якщо зараз у нас на грані коаліційна більшість і кожний документ проходить надзвичайно важко, то поява двох палат в 4 рази погіршує проходження парламентських рішень", - переконаний Небоженко.

"А в час кризи, де повинна швидка енергійна дія, така структура вищого законодавчого органу вкрай неприйнятна", - додав політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування