Брюссельська декларація розв'язала нову газову війну?

Четвер, 26 березня 2009, 12:09

Тема модернізації української газотранспортної системи знову розв'язала "газову війну" між Москвою і Києвом, вважають українські політологи.

Так, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зазначив, що підписана у Брюсселі декларація про намір модернізувати українську ГТС спричинила "сплеск нової газової війни, на цей раз - інформаційно-політичної війни".

За його словами, ні в Європі, ні в Україні не очікували такої жорсткої і різкої реакції Москви на підписаний в Брюсселі документ.

"Поки що це тільки декларація, тільки перший крок. Жодних угод, рішень, які б мали конкретику, обов'язковість для виконання поки що немає", - підкреслив він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Фесенко зазначив, що залишається певна інтрига з приводу того, що саме не влаштувало Москву в брюссельській декларації з модернізації української ГТС.

"Я думаю, що Москва для себе вже виробила певний алгоритм - не чекати, коли з'явиться проблема в повному обсязі, а зіграти на випередження", - сказав експерт.

"На мою думку, так чи інакше ... і Брюссель, і Київ відреагують на таку жорстку реакцію Москви. Думаю, що буде пошук певного компромісного варіанту: повернення Москви в переговорний процес і розгляд проблеми транзиту російського газу до Європи в тристоронньому форматі", - вважає Фесенко.

У свою чергу директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський підкреслив, що підписаний в Брюсселі текст меморандуму "дає підстави для того, щоб Москва нервували".

За словами Погребинського, "Україна свідомо відмовляється від суб'єктного гравця на енергетичному полі Євразії".

"По-перше, це чесно. Ми не можемо бути суб'єктом, так давайте віддамо право приймати рішення в Брюссель, все-таки це краще ніж до Москви", - прокоментував Погребинський результати візиту до Брюсселю прем'єра Юлії Тимошенко і президента Віктора Ющенка.

"Тим більше, що Москва консолідована. Вона якщо забере, то забере", - сказав експерт.

При цьому Погребинський висловив сумнів, що досягнуті в Брюсселі домовленості будуть реалізовані.

Однак, за його словами, якщо це й станеться, то реалізація проекту модернізації ГТС може стати першим кроком, хоча б часткової інтеграції України в Європу.

"Україну не виходить інтегрувати в Європу, так давайте хоча б газотранспортну систему інтегруємо в Європу", - сказав Погребинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування