Президентські вибори можуть зірвати політичні рейдери

Понеділок, 16 лютого 2009, 14:17

За 4 роки Україна не виконала більшість рекомендацій ОБСЄ та інших міжнародних місій спостереження за виборами.

Про це заявив на конференції в Києві голова правління Комітету виборців України Ігор Попов.

За його словами, політична криза залишає ймовірність позачергових виборів президента України, тому правове поле, реєстр виборців та організатори виборів повинні бути готові до проведення таких камапнії навіть в першій половині 2009 року.

Найбільш важливими змінами до законодавства про вибори президента повинні стати: відміна норми щодо збору 500 тисяч підписів на підтримку кандидата, скасування лімітів виборчих фондів, надання українським громадським організаціям права проводити спостереження за виборами, зміна процедур голосування за місцем проживання виборця (останні дві норми – уніфікувати із законодавством про парламентські вибори зразка 2007 року).

Крім того в КВУ рекомендують прискорити процес створення Державного реєстру виборців: провести державну сертифікацію системи, наповнити базу даних, провести перевірку даних самими виборцями.

Діючий закон вимагає формувати реєстр на базі списків виборців зразка березня 2006 року, і тому при перевірці даних можна прогнозувати до 20% неточностей та виправлень, що затягне процес формування реєстру. На сьогодні залишається реальною небезпека того, що в разі старту виборчої кампанії влітку 2009 року вибори президента будуть проходити без використання державного реєстру виборців, зазначив Попов.

КВУ прогнозує значні організаційні проблеми у матеріально-технічному забезпеченні виборчого процесу. В Україні вже стало традицією, коли не всі виборчі дільниці в повній мірі були забезпечені достатньою кількістю ресурсів, телефонним зв‘язком, транспортом тощо, нагадав він.

"Економічна криза створює загрозу недостатнього фінансування, браку приміщень, відключення опалення, звязку, електроенергії на виборчих дільницях, а це збільшує ризики зриву виборів чи фальсифікації їх результатів", - вважає Попов.

Він також наголошує, що критично важливим є призначення дати чергових виборів президента України.

Головною проблемою під час виборчої агітації, вважає Попов, стане нерівномірне висвітлення діяльності кандидатів у президенти засобами масової інформації.

"Загрозливою тенденцією стає використання судового адмінресурсу в політичній боротьбі. Політичні "рейдери" вже довели дієвість таких технологій для зриву графіків виборів, під час президентської кампанії використання упереджених рішень судів може привести до зриву виборів чи впливу на їх результат", - попередив Попов.

"Існує загроза незаконного використання ресурсу правоохоронних органів у виборчій кампанії. Дехто з керівників силових відомств може стати кандидатом в президенти, решта вже зараз часто у своїх діях виявляє лояльність до окремих політичних сил і пріорітетність політичних інтересів над профеійними. Під час виборчої кампанії це може привести до політизації роботи правоохоронців та використання інструментів порушення кримінальних справ, затримань політиків, збору оперативної інформації для дискредитації політичних опонентів", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування