Новий патріарх Московський захищатиме українські інтереси перед Кремлем?

Вівторок, 10 лютого 2009, 09:48

Новообраний патріарх Московський і всієї Русі Кирило позитивно налаштований на діалог з українськими політичними елітами.

Про це в інтерв'ю Сегодня сказав голова зовнішніх зв'язків УПЦ МП архімандрит Кирило.

"Патріарх Кирило налаштований дуже позитивно і на діалог з українськими політичними елітами. Тут багато хто боїться його як провідника певної імперської політики РФ в Україні. Але я вважаю, необґрунтовано. Я думаю, він може бути заступником українських інтересів перед політичними елітами РФ. Він сам мені це чітко сказав", - сказав він.

На питання про перспективу подолання розколу в українському православ'ї і про конфлікт між патріархом Кирилом та предстоятелем УПЦ КП Філаретом, Кирило відповів:

"Ви знаєте, у Філарета в 1980-ті був конфлікт з багатьма в Москві, і тому я б не сказав, що це виключно конфлікт між Філаретом та Кирилом, тим більше що Кирило був молодше і належав до іншого покоління. Я не знаю, які у них були особисті взаємини тоді, але я знаю, що новий патріарх позитивно налаштований на розв'язання проблем українського розколу".

На питання, чи має намір патріарх зустрічатися з президентом Віктором Ющенком під час свого візиту в Україну, Кирило відповів:

"Думаю, під час першого свого візиту до Києва новий патріарх зустрінеться з усім політичним спектром України. Що стосується минулорічної історії, то і Алексій II, і митрополит Кирило, і УПЦ МП виступили спільно проти моделі лікування розколу, запропонованої українською владою. Думаю, що до цієї тупикової моделі ніхто вже не повернеться".

Він також висловив думку, що новий патріарх "буде мати, принаймні для України, досить сильний голос перед політичними елітами Росії, щоб допомогти вирішенню труднощів у двосторонніх відносинах".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування