Путін: "Україна вкрала газ не у Росії, а в європейських споживачів"

Вівторок, 6 січня 2009, 21:52

Україна украла газ у європейських споживачів, які за нього заплатили, сказав прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у вівторок увечері на зустрічі з головою правління Газпрому Олексієм Міллером.

"Україна украла газ не у Росії, а в споживачів, це вони купили цей товар і оплатили його", - підкреслив Путін, повідомляє "Інтерфакс".

"Ви абсолютно праві, це – газ, який оплатили західні споживачі і який до них не доходить", - сказав Міллер.

Говорячи про ситуацію на балканському напрямку Міллер зазначив, що "Україна повністю прикрила постачання російського газу за цим напрямком".

"Що стосується поставок європейським партнерам, ситуація сьогодні на балканському напрямку склалася драматична, - сказав Міллер, - Ми сьогодні бачимо, що постачання для наших споживачів у Центральній і Західній Європі ще здійснюються, а, що стосується балканського напрямку, вони повністю припинені".

"Газпром" постачає в транспортноекспортну систему України необхідний обсяг газу для Заходу?", - запитав Путін голову "Газпрому".

"Газпром" постачає в газотранспортну систему України необхідний обсяг, - відповів Міллер, - Цей обсяг по максимуму оптимізовано з погляду того, що ми для наших західних партнерів, крім українського напрямку, подаємо газ за напрямком Ямал-Європа".

Міллер зазначив також, що сьогодні подача європейським споживачам газу через Білорусь і Польщу виведена на максимальну проектну потужність. "Те ж саме зроблено з "Блакитним потоком" у напрямку Туреччини, "Блакитний потік" уведений на 100-відсоткову потужність", - повідомив він.

"Плюс ми по максимуму почали відбирати газ у сховищах у європейських країнах і почали закуповувати газ на спотовому ринку, щоб цілковито задовольнити потреби європейських споживачів", - сказав голова "Газпрому".

"У саму газотранспортну систему України ви газ подаєте?", - запитав Путін. "Що стосується подачі газу на кордоні Росії й України, ми подаємо газ з урахуванням заявок покупців, мінус обсяг газу, який Україна вкрала в Росії", - сказав Міллер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування